PROFEKS firması Altair HyperXtrude yazılımını tercih etti.

profeks_kalip_logo

Sektörün önde gelen firmalarından PROFEKS, alüminyum ektrüzyon kalıplarının simülasyonu için Altair HyperXtrude yazılımını tercih etti.

Alkalsan ve Cansan Alüminyum‘dan sonra Profeks firması da ürün geliştirme süresini uzatan ve maliyetleri artıran, deneme-yanılma vb. süreçlerini ortadan kaldırma hedefine uygun olarak simülasyon çözümünü Altair HyperXtrude yazılımını seçerek karşıladı.

altair_hyperxtrude_profil_deformasyon

HyperXtrude , alüminyum ekstrüzyon işlemini bilgisayar ortamında gerçekleştirerek olası problemleri ( profil çıkışındaki hız farkları, sıcaklık farkları vb.) üretim öncesi tespit etmektedir.

HyperXtrude yazılımı kalıbın performansının anlaşılması için uygun malzeme modeli ve proses şartlarını kullanarak malzeme akışını ve ısı transferini simüle etmektedir. Ayrıca kalıp üzerine gelen yükler ve gerilme değerleri hesaplanarak kalıp ömrü uzatılmaktadır.

Bu simülasyonlar, kalıplar üretilmeden sorunların tespit edilmesi ve düzeltilmesinde kullanılmaktadır.

Simülasyon sonucunda hatalı üretime sebep olan profil çıkış hız farklılıkları tespit edilmekte ve yazılım tarafından optimizasyon işlemi gerçekleştirilerek, doğru sürtünme yüzey uzunlukları otomatik olarak hesaplanarak hız farklılıkları giderilmektedir.

 

hyperxtrude_optimizasyon_sonucu_profil

HyperXtrude yazılımının alüminyum ekstrüzyon kalıp firmalarına sağladığı faydalar ;

– Kalıp tasarım zamanı ve maliyetinin minimize edilmesi
– Uzun ömürlü sağlam kalıp parçalarının tasarlanması
– Ekstrüzyon malzeme akışı, sıcaklık, basınç ve kuvvetlerin hesaplanması
– Kaynak parçasının minimize edilmesi
– Profil çıkışındaki hız farklılıklarının (ve neden olduğu şekil değişikliğinin) yazılım tarafından optimizasyon işlemiyle doğru sürtünme yüzey uzunluğu elde edilerek giderilmesi
– Genel ürün geliştirme sürecinin dramatik ölçüde kısalması
– Maliyet ve zaman kazancıyla sağlanan avantajla rekabette öne geçilmesi