İstanbul Adalet Sarayı rüzgar türbini projesi

İstanbul Adalet Sarayı- Rüzgar Türbini Projesi
İstanbul Adalet Sarayı- Rüzgar Türbini Projesi

 

İstanbul Adalet Sarayı kendi elektriğini üretecek

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’un girişimiyle başlayan projede, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın çatısına yerleştirilecek olan rüzgar türbinleriyle elektrik ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir.
Mevcut savonious tipi rüzgar türbinlerinin istenen performansı karşılamaması nedeniyle en uygun tasarımın elde edilmesi ve üretilmesi amaçlanmıştır.
Rüzgar türbinlerinin tasarlanmasında gerekli olan tüm simülasyonlar ALTAIR HyperWorks CAE pakatinde yer alan yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Gerçekleştirilen simülasyonlar ve kullanılan yazılımlar;

– Rüzgar türbinlerinin konumlandırılması, kanat tasarım ve performansları vb. hesaplamalı akışkanlar dinamiği simülasyonları için ALTAIR AcuSolve
– Rüzgar türbininin çalışması esnasında oluşan kuvvetlerin elde edilmesi vb. mekanik sistem simülasyonları için
ALTAIR MotionSolve
– Ağırlık azaltma ve performans artışına yönelik yapısal optimizasyon çalışmaları için ALTAIR OptiStruct Optimization
– Optimum türbin kanat formunun elde edilmesi vb. parametrik optimizasyon için ALTAIR HyperStudy
– Yapısal sonlu elemanlar simülasyonları için ALTAIR OptiStruct FEA

– Farklı firmalar tarafından geliştirilen yazılımlar kullanmak yerine tek bir firma (ALTAIR) tarafından geliştirilen ve tüm ihtiyaçları karşılayan yazılım paketi tercih edilerek yazılım sahip olma maliyeti ciddi oranda düşürülmüş, teknik destek ihtiyacı tek bir firmadan sağlanarak verimlilik sağlanmıştır.

– Aynı firma tarafından geliştirilen yazılımlar olması nedeniyle farklı simülasyonlar arasındaki veri transferinin hatasız olması, parametrik optimizasyon ( HyperStudy- AcuSolve) ve katı-akışkan ( AcuSolve – MotionSolve) problemlerinin çözümünün yüksek verimlilik ve doğrulukta gerçekleştirilmesine imkan sağlamıştır.