Frekans Modülasyonu (FM) ve Demodülasyonu – Altair Embed

Frekans Modülasyonu (FM) ve Demodülasyonu – Altair Embed

Frekans modülasyonu özellikle haberleşme ve sinyal işleme alanında en çok kullanılan modülasyon türlerinden biridir. Yüksek frekanslı bir dalganın frekansının gönderilecek olan bilgi sinyaline göre değiştirilmesi yoluyla bilginin kodlanması yöntemidir. Bu yüksek frekanslı dalgaya taşıyıcı adı verilir ve frekans modülasyonu uygulamalarında bu bir sinüs sinyalidir. Günümüzde radyo vericilerinin temel olarak bu yöntemle çalıştığı söylenebilir.

Radyo üzerinde ise demodülasyon işlemi gerçekleşmektedir. Modüle edilmiş olan taşıyıcı dalga belirli filtrelerden geçirilerek kodlanmış olan bilgi geri elde edilir. Slope FM detector, Ratio detector, Foster-Seeley FM detector, Quadrature FM demodulator gibi bir çok çeşitli devre ile demodülasyon işlemi gerçekleştirilebilir.

Model tabanlı gömülü sistem geliştirme yazılımı Altair Embed’de bloklar kullanılarak 80 Hz frekansında bir ses sinyali 2.5 kHz frekansında bir taşıyıcı dalga üzerine kodlanmıştır (FM). Ardından en temel FM devrelerinden biri olan Slope detector devresi ve bir alçak geçiren filtre devresi modellenerek modüle olmuş taşıyıcı dalga üzerindeki ses geri elde edilmiştir.

Ek olarak, yollanan ve alınan ses sinyallerinin zaman alanında ve frekans alanında karşılaştırmaları da gerçekleştirilmiştir.

ÜCRETSİZ ALTAIR Embed Yazılımını İNDİRİN !!

ÜCRETSİZ ALTAIR Embed Eğitim Notları

Altair Embed YouTube Eğitim Videoları


Altair’in diğer model tabanlı geliştirme çözümleri;
Altair Activate : Multi disipliner sistemler olarak ürünlerin modellenmesi ve simülasyonu için 1D sistem modelleme ( sinyal & fiziksel tabanlı ) ve simülasyon yazılımı (ÜCRETSİZ İNDİRİN)
Altair Compose : Matris tabanlı yüksek seviye nümerik hesaplama dili ve geliştirme ortamı (ÜCRETSİZ İNDİRİN)