Altair Flux 2024 Yeni Özellikler

Bu yazıda, 2D ve 3D alçak frekans elektromanyetik, elektrik ve termal analizler için kullanılan alanında lider simülasyon yazılımı Altair Flux 2024 versiyonu yeni özellikleri paylaşılmaktadır.

Bu versiyonda da, klasik Altair Flux yazılımında yer alan özelliklerin model oluşturma süresini kısaltan ve otomasyona imkanı sağlayan, modern Altair SimLab arayüzüne aktarma çalışmalarına devam edilmektedir.

Model Kurulumunu Hızlandıran Yenilikler

Mesh, iyi sonuçlar elde etmede ve en iyi çözücü performansını sağlamada önemli bir rol oynar. Katı iletkenlerdeki girdap akımlarını 3 boyutlu olarak değerlendirmek istediğinizde bu çok önemlidir, ancak tanımlanması zaman alabilir. Altair SimLab artık iletkenlerde kolayca bir “skin depth mesh” oluşturma yeteneği sunarak, sadece birkaç tıklamayla karmaşık geometrilerin optimize edilmiş bir ağını elde etmeyi sağlar. Diğer meshleme araçları, simetriler ve periyodikliklerle başa çıkmak, mesh kalitesini kontrol etmek ve hava “sonsuz” bölgesini meshlemek için geliştirilmiştir.

Girdap akımları hesaplamaları için birkaç tıklamayla kaliteli bir 3D mesh elde edin

Bir motoru 3D olarak modellerken karşılaşılan zorluklardan biri de sargıların modellenmesidir. Altair Flux‘un önemli bir özelliği, büyük doğruluğu korurken mesh boyutunu ve çözme sürelerini azaltacak meshsiz bobinler kullanmaktır. Altair SimLab‘de bunları doğrudan bir CAD dosyasını içeri alırken oluşturmak için yeni bir otomasyon prosedürü önerilmektedir. Otomasyonun bir başka örneği de belirli bir sargı konfigürasyonuna karşılık gelen elektrik devresinin oluşturulmasıdır. Bu, hairpin sargı tipine sahip bir makine tanımlarken önemli bir zaman kazandırır.

Verimli 3D EDDY Akım Modellemesi̇

İndüksiyon makineleri veya transformatörler gibi uygulamalar için, geçici durum yerine frekans alanı simülasyonlarının kullanılması simülasyon süresinde büyük bir kazanç sağlar. Kararlı durum AC analizi, güçlü ve sezgisel bir kullanıcı arayüzünün tüm avantajlarıyla birlikte artık Altair SimLab‘de 3D olarak mevcuttur.

Altair SimLab arayüzünde 3D kararlı durum AC analizi

Güç baraları ile ilgilenmeniz gerektiğinde Altair SimLab, baralardaki girdap akımlarının herhangi bir hava meshi olmadan hesaplanmasını sağlayacak PEEC yöntemine dayalı özel bir modül de içerir. Baraya bağlanan harici elektrik devresi aynı arayüz içinde kolayca tanımlanabilir ve baralardaki joule kayıpları çeşitli frekanslar için çok hızlı ve hassas bir şekilde hesaplanabilir.

AC akımı ile beslenen güç baralarındaki kayıpların hızlı hesaplanması

Hesaplama Sürelerinin Kısaltılması

Modeller boyut olarak büyüme eğilimindedir ve Altair Flux‘un en iyi performansını korumak için dahili algoritmalar üzerinde sürekli olarak yeniden çalışılmaktadır. 2024 versiyonunda, gereksiz iterasyonlardan kaçınmak ve düşük yakınsama oranlarına sahip bazı modellerin çözümünü hızlandırmak için yeni doğrusal olmayan (nonlinear) yakınsama kriterleri getirilmiştir.

Kayıpların sadece yarım döngü dikkate alınarak hesaplanması. Tam döngüden iki kat daha hızlı ve aynı sonuçlar.

Parametrik dağılımın daha iyi yönetilmesi de önemli zaman kazanımları sağlamıştır. Bir kullanıcı modelinde 40.000’den fazla zaman adımı ile zaman yarı yarıya azaltılmıştır. Elektrik kesmelerinin oluşturulması veya fizik tanımının otomatik kontrolü gibi diğer algoritmalar da optimize edilmiştir. Flux Electric Machine Toolbox’ta (FeMT), demir kayıplarının hesaplanması artık sadece yarım periyotluk sinyaller kullanılarak yapılabilir, bu da çoğu durumda hesaplama sürelerini neredeyse yarıya düşürür ve nihai sonuçlar için aynı kalitede olur.

Geliştirilen Çoklu Fizik Çözümleri

Altair SimLab‘ın en önemli avantajlarından biri, tek bir kullanıcı arayüzünde çoklu fizik analizine imkan sağlamasıdır. Flux ve Altair’in genel amaçlı CFD çözücüsü AcuSolve arasındaki bağlantı, genellikle 2D olarak hesaplanan kayıpları 3D termal modelle eşleştirmenize olanak tanıyan basitleştirilmiş bir iş akışı sayesinde kolaylaştırılmıştır.
Bir başka yeni çoklu fizik özelliği de örneğin Altair OptiStruct ile hesapladığınız yapısal gerilmelerin bir Flux modeline eşlenmesidir.

Tüm yeni özellik ve geliştirmeler için Altair Flux 2024 versiyon notlarını inceleyebilirsiniz. Talep ve sorularınızı iletişim formunu kullanarak paylaşabilirsiniz.