STL dosyalarını Altair Inspire ile geometriye dönüştürme işlemi

Bu yazıda STL dosyalarını Altair Inspire yazılımını kullanarak nasıl kolay ve hızlı şekilde geometriye dönüştürebileceğinizi paylaşacağız.

Giriş

STL (Stereolithography) uzantılı CAD dosyası, 3D model verilerini içeren bir dosya formatıdır. STL dosyaları bir nesnenin yüzeyini üçgenler (triangles) kullanarak temsil eder. Her üçgen, üç köşe (vertex) ve bir normal vektör ile tanımlanır.

STL formatı, renk veya diğer yüzey özellikleri gibi detaylı bilgileri içermez. Bu, dosyanın sadece geometrik şekli tanımlamak için kullanılmasını sağlar. Mevcut fiziksel nesnelerin dijital modellerini oluşturmak için tarayıcılar kullanılarak oluşturulan STL dosyaları, tersine mühendislik uygulamalarında veya 3D yazıcılarda kullanılabilir.

Zorluklar

STL formatındaki dosyaların geometriye dönüştürülmesi veya sonlu eleman analizlerinde (FEA) kullanılmasına yönelik zorluklardan bazıları şunlardır:

  • STL dosyaları genellikle üçgen yüzeyler ile tanımlandığından, yüzeyler pürüzsüz değilse düşük kaliteli veya köşeli olabilir.
  • STL dosyalarında açık yüzeyler veya delikler olabilir. Bu tür hatalar, sonlu eleman analizine uygun olmayan geçersiz geometriler oluşturabilir.
  • Üçgenlerin birbirini kesmesi veya örtüşmesi, modelin bütünlüğünü bozar ve analiz sonuçlarını olumsuz etkiler.
  • Çok yüksek sayıda üçgen, analizler için gereksiz hesaplama yükü oluşturur ve hesaplama sürelerini uzatır.
  • STL dosyalarını analiz için kullanmadan önce genellikle mesh iyileştirme veya yeniden mesh oluşturma işlemleri gerekebilir.
  • STL yüzey geometrisini katı modele dönüştürmek zor olabilir ve ek yazılımlar veya manuel müdahaleler gerektirebilir.
  • Analiz için STL geometrilerini hazırlamak genellikle manuel müdahale gerektirir, bu da zaman alıcı olabilir.
  • STL dosyalarının doğrudan CAD formatlarına dönüştürülmesi sırasında geometri kaybı veya deformasyon olabilir. Özellikle karmaşık yüzeylerde hassasiyet kaybı yaşanabilir.

Çözüm

Yukarıda listelenen problemleri hızlı ve kolay şekilde aşmak için Altair Inspire yazılımını kullanabilirsiniz.

STL dosyasının içeri aldıktan sonra PolyNURBS menüsünde yer alan Fit aracını kullanarak katı modele dönüştürebilirsiniz.

Tüm işlem adımları için aşağıdaki videoyu izleyin! Taleplerinizi iletişim formunu kullanarak iletebilirsiniz.

Ücretsiz ve limitsiz Altair Inspire öğrenci versiyonu şimdi İNDİRİN

Kurumsal firma çalışanları veya denemek için İNDİRİN