Altair OptiStruct 2025 Yeni Özellikler

Statik ve dinamik, titreşim, akustik, yorulma, ısı transferi ve multifizik disiplinlerinde linear ve nonlinear analizler (Implicit & Explicit) için kapsamlı bir yapısal sonlu elemanlar çözücüsü olan Altair OptiStruct, 2025 versiyonunda yeni özellikler ve geliştirmeler içeriyor.

2025 versiyonunu Altair ONE Marketplace‘den indirebilir, taleplerinizi iletişim formundan iletebilirsiniz.

Yeni özelliklerden bazıları;

Implicit Doğrusal Olmayan Analizler için Otomatik Temas

Implicit doğrusal olmayan analizler (nonlinear) için otomatik temas (auto-contact) artık desteklenmektedir. Explicit analizlerdeki otomatik temas özelliğinde olduğu gibi, implicit analizlerde de TYPE alanının AUTO olarak ayarlanması ile otomatik temas etkinleştirilir. (NLSTAT/NL-Transient)
Belirli yüzeylerde otomatik teması etkinleştirmek için ACTIVA seçeneği, belirli temas yüzeylerini otomatik temastan çıkarmak için ise DEACTIVA seçeneği kullanılır. Temas arayüzleri için temas özelliklerini etkinleştirmek amacıyla PCONT seçeneği kullanılabilir.

Mafsallarda doğrusal olmayan sönümleme tanımlama desteği

Implicit analizlerde kullanılan tüm mafsal bağlantıları (JOINTG) için doğrusal olmayan sönümleme desteğini eklenmiştir. Doğrusal sönümleme, sönüm katsayısı c ile tanımlanırken; doğrusal olmayan sönümleme, doğrudan veya açısal hızın bir fonksiyonu olarak kuvvet veya moment biçiminde tablo formatında tanımlanır.

Implicit-Explicit Ardışık Analizler

OptiStruct 2025 versiyonuyla birlikte explicit analizler, bir önceki implicit analizden devam edebilmektedir. Bu işlem explicit analizde CNTNLSUB seçeneği kullanılarak çözümün devam edeceği implicit analizi belirterek gerçekleştirilir. Kullanıcılar böylece tek model ve çözücü ile yüksek verimlilik ve performans kazanırlar. Uygulama örnekleri:

  • Implict: civata ön-gerilimi + Explicit: elektronik ekipman düşme testi
  • Implicit: Süspansiyon geçme sıkılığı ve ön-gerilimi + Explicit: Çukura giren araç sürüşü
  • Implicit: Römork bağlantı vidası ön-gerilimi + Explicit: Çarpışma yüklemesi

Düşük yoğunluklu köpük malzeme modellemesi desteği

Explicit analizlerde düşük yoğunluklu köpük malzeme artık MATHE –> LDFOAM malzeme modeli belirtilerek modellenebilir. Düşük yoğunluklu köpük malzeme modeli, önemli oranda hıza duyarlı davranışa sahip yüksek oranda sıkıştırılabilir düşük yoğunluklu köpükler için tasarlanmıştır. Sıkıştırma için farklı gerinim oranlarında tek eksenli gerilme-gerinim eğrilerinin doğrudan belirtilmesini gerektirir. İsteğe bağlı olarak, gerilimler için farklı gerinim oranlarında tek eksenli gerilme-gerinim eğrileri de tanımlanabilir.

Rastgele Yanıt Analizi için Global-Lokal Sub Modelleme Desteği

Daha önce global-lokal sub modelleme yaklaşımı aşağıdaki analiz türleri için desteklenmekteydi:

  • Doğrusal Statik Analiz
  • Doğrusal Olmayan Statik Analiz (SMDISP, LGDISP)
  • Doğrusal Zamana Bağlı (Transient) Analiz (Modal, Direct)

OptiStruct 2025 versiyonuyla birlikte artık Rastgele Yanıt Analizi (Frekans Yanıtına Dayalı) için de desteklenmektedir

Elektrostatik Analiz

Elektrostatik analiz 2025 versiyonuyla desteklenmektedir ve ANALYSIS ESTAT komutu ile tanımlanabilir. ESTAT, dielektrik bir malzeme içindeki elektrik potansiyel dağılımını bulmak ve yapı üzerindeki elektrostatik kuvveti değerlendirmek için kullanılabilir. Hesaplanan elektrik potansiyel dağılımı ve elektrostatik kuvvet, yapısal analizlerde harici yükleme olarak da kullanılabilir. Kullanabilen malzemeler MAT1PT, MAT2PT

CBEND Elemanı

Kavisli bir kiriş veya boru elemanının modellenmesi CBEND elemanı ve PBEND property kullanılarak modellenebilir. CBEND elemanı kavisli kirişlerde nötr eksen kaymasını hesaba katar ve iç basıncın etkilerini dikkate alır.
Boru analizi için 2D elemanlara göre çok verimli bir modelleme alternatifi olarak kullanılabilir (örneğin, uzun boru tertibatlarının büyük 1B modelleri).

CBEND ve PBEND aşağıdaki doğrusal analiz türleri için kullanılabilir:

  • doğrusal statik analiz
  • normal mod analizi
  • frekans yanıt analizi (direct ve modal)
  • rastgele yanıt analizi
  • doğrusal geçici (transient) analiz (direct ve modal)

Süpersonik Aeroelastisite

OptiStruct 2025 versiyonuyla birlikte, süpersonik rejim (Mach sayısı > 1.0) için aeroelastisite artık desteklenmektedir. Süpersonik akış, Sabit Basınç Yöntemi (CPM – Constant Pressure Method) kullanılarak modellenmiştir. Desteklenen Analiz Türleri: Trim, Flutter, Divergence

Topoloji optimizasyonunda birden fazla kullanıcı tanımlı frezeleme kısıtlaması desteği

Döküm parçaları için çekim açısı (draft) elde etmek amacıyla frezeleme kısıtlamaları kullanılabilir.
Büyük döküm parçaları genellikle 3,4 veya daha fazla kalıp yönüne sahiptir. Bu, yeni MILLU kartı tarafından desteklenmektedir.MILLU kartı aracılığıyla birden fazla kullanıcı tanımlı frezeleme (milling) kısıtı tanımlanabilir. Bu da daha karmaşık ve üretilebilir tasarımlar oluşturmayı mümkün kılar.

Frezeleme kısıtları 3 farklı şekilde tanımlanabilir:

  • Erişim açısı kullanılarak
  • Frezeleme ucu ve başlığı boyutları tanımlanarak
  • Erişim açısı ve uç yarıçapı birlikte kullanılarak

Yeni geometrik cevap fonksiyonları

Geometrik cevap ve geometrik deformasyon cevabı artık yapısal optimizasyonda desteklenmektedir. Bu yanıtlar DRESP1 kullanılarak tanımlanabilir ve yükten bağımsızdır. Geometrik cevap, RTYPE=GEORESP kullanılarak seçilebilen yükten bağımsız bir yanıttır. Bu cevaplar grid konumlarının fonksiyonlarıdır. Mevcut 19 tip geometrik cevap vardır.

  • LENGTH: Düğüm noktaları arası mesafe
  • ANGLE: Düğüm noktaları arası açı
  • AREA3/AREA4: Düğüm noktaları tarafından tanımlanan alanların toplamıdır. Shell elemanlar (CTRIA3 ve QUAD4)
  • VOL4/VOL5/VOL6/VOL8: Düğüm noktaları tarafından tanımlanan hacimlerin toplamı (TETRA, PYRA, PENTA ve HEXA elemanlar)
  • DGLINE: Düğüm noktaları tarafından tanımlanan çizgi arasındaki mesafe
  • DGPLANE: Düğüm noktaları tarafından tanımlanan düzlem arasındaki mesafe
  • DIFFX/DIFFY/DIFFZ: Temel koordinat sisteminde G2 ve G1 arasındaki x, y veya z koordinatlarındaki (sırasıyla) farktır. Bu değer pozitif, sıfır veya negatif olabilir.
  • DISTX/DISTY/DISTZ: Temel koordinat sisteminde G2 ve G1’in x, y veya z koordinatları (sırasıyla) arasındaki mutlak farktır. Bu değer sadece pozitif veya sıfır olabilir.
  • LOCX/LOCY/LOCZ: Temel koordinat sisteminde G1’in x, y veya z koordinat değeridir (sırasıyla). Bu değer pozitif, sıfır veya negatif olabilir.

Ses Basıncı Seviyesi (SPL) Optimizasyonu

Topoloji optimizasyonu artık Dış Ses Yayılım Analizi (RADSND) için desteklenmektedir. Dış ses basıncı yanıtı DRESP1 seçeneğinde RTYPE=FRPRES kullanılarak tanımlanabilir.