Kafes ( Lattice) Yapısal Optimizasyonu

Kafes Yapılar

Katmanlı üretim metodunun (3D yazıcılar) en büyük özelliklerinden biri verimli, detaylı ve karmaşık parçalar üretme yeteneğidir.Kafes (lattice) sistemler bunun belki de en üst düzey örneği olup, yapının rijitliği korunurken hacmi doldurmak için minimum malzeme kullanılan karmaşık yapıları içermektedir. Ayrıca darbe enerjisini sönümleme, titreşim ve seslerden yalıtım sağlamak için de tasarlanabilirler. Düşük yoğunlukları onları etkili ısı yalıtkanı yapmaktadır. Alternatif olarak akışkan ile ısı transferini maksimize etmek için yüksek yüzey alanı/ hacim oranı kullanılabilir.

Kafes yapısına sahip modellerin 3D yazıcılarda üretilme sürecinden önce, tasarımın istenen yük koşullarını karşılayacak şekilde optimum ağırlığa sahip olması önemli avantajlar sağlayacaktır.

Kafes Yapısal Optimizasyonu

solidThinking Inspire yazılımı 3D yazıcılarda üretilecek parçaların yapısal optimizasyonu kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirmektedir. Aşağıdaki örnekte kafes (lattice) yapısal optimizasyon işlem adımları örnek bir model üzerinden  gösterilmektedir. Kafes yapısal optimizasyon çözümü iki optimizasyon aşamasıyla sağlanır. İlk fazda klasik topoloji optimizasyonu gerçekleştirilir. Tasarım alanı içerisinde optimum malzeme dağılımı sağlanır. İkinci fazda ilk fazda elde edilen yapı açık kafes yapısına dönüştürülür

solidThinking Inspire, tasarım mühendislerine, ürün tasarımcılarına ve mimarlara yapısal açıdan verimli konsept tasarımları hızlı ve kolay şekilde oluşturmalarına imkan sağlamaktadır. Geleneksel yapısal simülasyonlar mühendislerin, tasarıma gelen yükleri taşıyıp taşıyamayacağını kontrol etmesini sağlar. Inspire , yükleri bir girdi olarak kullanarak tasarım alanı (design space) içerisinde yeni bir malzeme yerleşimi oluşturarak gereksinimleri karşılayan ama daha az malzeme kullanılmış, ağırlığı azaltılmış konsept tasarımlar elde etmenizi sağlar.

Yapısal optimizasyon iş akışı – solidThinking Inspire

Inspire yazılımı ;

– Maliyetleri
– Geliştirme süresini
– Malzeme tüketimini
– Ürün ağırlığını

düşürerek yapısal parçaları optimum tasarımları elde etmenize imkan sağlar.

ALTAIR’ın 30 yıla yaklaşan alanında lider optimizasyon teknolojisini (OptiStruct ) arka planda kullanan solidThinking Inspire yazılımı, kullanması ve öğrenmesi kolay arayüzüyle sonlu elemanlar analizleri konusunda uzman olmadan , tasarımlarınızın ağırlığını azaltmaya imkan sağlamaktadır.

Inspire 2018 versiyonunda kullanabileceğiniz optimizasyon metodları şunlardır ;

– Topoloji optimizasyonu
– Topografya optimizasyonu
– Gauge optimizasyonu
– Topografya ve Gauge optimizasyonu
– Lattice optimizasyonu