Flip Floplar ile 4 Bit Sayaç Modelinin Bir Boyutlu Tasarımı ve Simülasyonu

Flip Floplar ile 4 Bit Sayaç Modelinin Bir Boyutlu Tasarımı ve Simülasyonu

Mikroişlemcilerin ve hafızaların temel yapı taşı olan flip floplar, lojik kapılar ile oluşturulmuş devre elemanlarıdır. Çıkış gerilimleri; giriş gerilimlerine ve tetiklemelerine bağlı olarak değişen flip floplar, depolama elemanı olarak kullanılırlar. Dijital ölçü, kumanda ve kontrol sistemlerinin önemli elemanları olan sayıcılar, zamanlama (frekans bölme), gecikme elde etme, girişteki palsleri istenilen koda dönüştürme ve bu kod bilgisini depolama, özel ardışık-sıralı kodlar üretme gibi amaçlarla kullanılırlar.

D Tipi Flip Flop Çalışması, Giriş Çıkış İşaretleri

Bu örnekte, temel bir sayıcı devresi 4 adet D tipi flip flop kullanılarak solidThinking Activate yazılımı ile bir boyutlu tasarlanarak mod 16 sayım yapması amaçlanmıştır. Flip floplardan birincisi 1 Hz saat darbeleriyle tetiklenmektedir. Diğer flip flop blokları ise bibirlerinin çıkışlarına bağlanarak tetiklenmektedir. Asenkron yapıda tasarlanan sayıcı CLK pinlerine uygulanan işaretin yükselen kenarlarıyla tetiklenmektedir. Tetikleme işareti veya sıfırlama (CLR) pinleri tasarlanacak modele ve kullanıma göre değiştirilebilmektedir

Çeşitli mantık operatörlerine ve flip flop, mux, doğruluk tablosu gibi hazır mantık bloklarına sahip olan solidThinking Activate yazılımıyla mantık devreleri kolayca tasarlanabilmektedir.