Altair Compose ve HyperMesh Matrix Browser Ortak Kullanımı

Altair HyperMesh‘in bir özelliği olan ve model verilerini tablo biçiminde ele almamıza imkan sağlayan Matrix Browser ile Altair Compose yazılımının birlikte nasıl kullanılabileceğini bir örnek üzerinden inceleyelim.

Bu, model verilerinin prosesine yönelik Altair Compose‘un matematik/otomasyon motoru olarak oynayacağı tipik bir kullanım örneği olacaktır.

Altair Compose, matris tabanlı yüksek seviye nümerik hesaplama dili ve geliştirme ortamıdır.

Söz dizimi Matlab / GNU Octave ile uyumludur.

Altair Compose Professional versiyonunu aşağıdaki üç farklı lisans türüyle birlikte kullanabilirsiniz.

  • Altair solidThinking UNIT lisans sistemi ( Şifrenizi kullanarak https://365.altair.com/scripts adresinden yazılımı kurmadan, internet tarayıcınız üzerinden kullanabilirsiniz)
  • Altair HyperWorks UNIT lisans sistemi
  • Altair Compose stand-alone lisansı

CAE sonuçlarını okuma ve HyperWorks yazılımlarına fonksiyon ekleme dışındaki tüm özellikleri ( sinyal işleme, optimizasyon, diferansiyel denklem, matris analiz vb.)  içeren ücretsiz Altair Compose Basic versiyonunun ÜCRETSİZ olarak indirerek kullanabilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki gibi bir modele sahip olduğumuzu ve birkaç elemanın X, Y ve Z merkez koordinatlarını öğrenmek istediğimizi kabul edelim.

Bu örnekte, bu elemanların merkezi noktaya olan mesafeyi (0,0,0) hesaplamak istersek, ki bu sadece x² + y² + z²’nin karekökü olacaktır. Bunun için aşağıdaki Compose fonksiyonunu oluşturmak gerekecektir.

Bu, HyperMesh’den girdi olarak X, Y ve Z koordinatlarını Matrix Browser kullanarak alacaktır.
Altair Compose’da oluşturduğunuz fonksiyonları diğer Altair HyperWorks yazılımlarında kullanabilmek için fonksiyonu kaydetmeniz gerekecektir. Bu işlem için fonksiyon üzerine sağ tıklayarak “Register Function…” seçmeniz yeterli olacaktır.

Daha sonra HyperMesh içersinde Tools menüsünden Matrix Browser penceresini açınız ve ilgilendiğiniz elemanları seçerek X,Y ve Z koordinat bilgilerini elde ediniz.

Fonksiyon HyperMesh yazılımını kapatıp açmaya gerek kalmadan fonksiyon listesinde yer alacaktır.

 

Bu şekilde işlem tamamlanacak ve istenen veriler yeni bir sütünda listelenecektir.