Kompozit Yapılarda Reserve Factor Değerinin Hesaplanması

Reserve Factor (RF), güvenlik faktörü (Safety Factor) olarak da bilinen, bir sistemin beklenen yüklerin veya gerçek yüklerin ötesinde yapısal kapasitesini tanımlayan bir terimdir. Aslında kısaca, sistemin amaçlanan bir yük için olması gerekenden ne kadar daha güçlü olduğu şeklinde bir tanımlama da yanlış olmaz. Uçaklar, otomobiller, köprüler gibi birçok projede kapsamlı testler pratik olmadığından, güvenlik faktörleri genellikle ayrıntılı analiz kullanılarak hesaplanır, ancak yapının yük taşıma kabiliyeti makul bir doğrulukla belirlenmelidir.

ALTAIR ESAComp, kompozit malzemelerin analizi ve tasarımı için geliştirilmiş bir yazılımdır. Katmanlı kompozit yapıların, konsept ve ön tasarımından, nihai tasarımın doğrulanması için uygulanabilir gelişmiş analizlere kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterir.

Özellikle havacılık sektöründe oldukça dikkat edilen Reserve Factor değeri zone tabanlı modellenmiş kompozit yapının elemanları üzerinden kuvvet ve moment çıktıları istenerek Altair OptiStruct ile gerçekleştirilmiş bir analiz sonrasında ESAComp’ta hesaplatılabilir. Tüm bu değerlerin incelemesi ise Altair HyperWorks içerisinde efektif bir şekilde gerçekleştirilebimektedir.

İşlem adımlarını aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın

Çalışmada kullanılan yazılımların da içinde yer aldığı ÜCRETSİZ Altair Öğrenci versiyonunu İNDİRİN