Taşıt Dinamiği Analizleri için Standart Senaryolar Dışı Yol Oluşturulması

Günümüzde taşıtların dayanıklılığını ve güvenilirliğini öngörebilmek için yol ve arazi koşullarında sürüş testleri gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu testler hem yüksek maliyetlidir hem de prototip araç modeline ihtiyaç duyulmaktadır.

Mekanik sistem simülasyon yazılımı Altair MotionSolve ile bu testlerin simülasyonlarını, hızlı, kolay ve doğru şekilde bilgisayarınızda gerçekleştirebilirsiniz. Böylece geliştirme ve pazara sunma süresi konularında ciddi kazanımlar edinebilirsiniz.

Altair MotionSolve’da bulunan taşıt kütüphanesi ve standart sürüş senaryoları sayesinde simülasyonlar kolay ve hızlı bir şekilde tanımlanabilmektedir. 2 veya 3 tekerlekli motosiklet, binek otomobil, kamyon ve tır gibi taşıtların simülasyonları için bunlar yeterli olmaktadır.

Altair MotionSolve standart sürüş senaryoları
Kütüphane içerisinde yer alan standart sürüş senaryosu örnekleri

Bu sürüş senaryoları, zırhlı veya arazi araçlar gibi standart olmayan taşıtların dayanımlarını öngörmek için yetersiz kalmaktadır. Bu tür simülasyonlar için çok daha zorlu arazi koşulları altında analizler gerçekleştirilmelidir.

Bu çalışmada, farklı arazi koşulları için yol modelinin oluşturulması ve simülasyonlara dahil edilmesine yönelik geliştirdiğimiz “Altair MotionSolve Road Builder” uygulamasının kullanılması anlatılmıştır. Bu kapsamda;

Altair HyperMesh ( CAE modelleme yazılımı)
Altair Compose ( matris tabanlı nümerik hesaplama yazılımı )
Altair MotionSolve (mekanik sistem simülasyon yazılımı)
kullanılmıştır.

Altair’in patentli UNIT lisans sistemi bu yazılımları ek lisans bedeli ödemeden kullanmaya imkan sağlamaktadır.

Altair MotionSolve taşıt dinamiği yol oluşturma aracı

Geliştirdiğimiz Altair MotionSolve Road Builder aracını kullanmak için yapılması gereken işlemler

1-) Arazi CAD geometrisini Altair HyperMesh içerisine import ederek 2D elemanlarla (tria) mesh atılıp, *.fem formatında export edilmesi.

Altair HyperMesh içerisinde yol geometrisine mesh atılması

2-) Hazırladığımız makronun (tcl) kullanılanarak geometride aracın izleyeceği yolun koordinat bilgilerinin *.csv formatında elde edilmesi

MotionSolve araç sürüş güzergahı

3-) Altair MotionSolve Road Builder yazılımının çalıştırılması ve daha önceki adımlarda oluşturulan dosyaları girdi olarak kullanarak yol dosyasının Altair MotionSolve yazılımında kullanılabilecek formata dönüştürülmesi. Altair MotionSolve Road Builder yazılımı Altair Compose kullanılarak geliştirilmiştir.

Altair MotionSolve Road Builder Uygulaması

4-) Elde edilen  nümerik yol modelinin Altair MotionSolve içerisinde Road Tools içerisinde gösterilmesi ve simülasyonun gerçekleştirilmesi

Altair MotionSolve Road Tools

Altair MotionSolve Road Builder yazılımını kullanmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.