Dijital İkiz Teknolojisi Nedir?

Bu yazıda dijital ikizin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve neden kullanıldığını açıklayacağız.

Günümüzün önde gelen medya kuruluşlarının ve teknoloji şirketlerinin web sitelerinde “dijital ikiz” teriminin ne kadar yaygın hale geldiğini fark etmemek zor. Görünüşe göre her makale bu “yeni” teknolojiyi övüyor ve üretebileceği yenilikleri ve harikaları alkışlıyor. Ancak teknoloji veya mühendislik uzmanlarıyla yakın çalışmayanlar için dijital ikiz yalnızca belirsiz bir imgeyi, gerçek bir içeriği veya bağlamı olmayan bir fikrin ipucunu çağrıştırıyor. Ve şirketlerin dijital ikiz hakkında konuştukları tüm farklı yolları eklediğinizde – sağlık hizmetleri için mi? Havacılık ve uzay için mi? Üretim için mi? Enerji için mi? Yoksa yukarıdakilerin hepsi mi?

Dijital İkiz: Giriş

Özünde dijital ikiz, basit bir tanımı olan basit bir kavramdır. En geniş anlamıyla dijital ikiz teknolojisi, işbirliğini, bilgi erişimini ve karar verme sürecini iyileştirmek amacıyla gerçek dünyadaki bir varlığın dijital bir temsilini oluşturmak için veri akışlarını kullanma sürecidir. Başka bir deyişle, simülasyon teknolojisi ve verilerin (sensörlerden, geçmiş kayıtlardan vb. toplanan) bir kombinasyonu yoluyla, mühendisler fiziksel bir nesnenin veya sürecin sanal bir ikizini oluşturan bir yazılım kullanırlar.

Bir örnek vermek gerekirse, bir ekipman parçasını, örneğin bir montaj hattı robotunu düşünmek en kolayıdır. Bu robotun dijital ikizi, robotun gerçek hayattaki çalışmasından alınan verilerden elde edilen fiziksel ikizinin gerçek dünyadaki performansını kopyalayacaktır. Şirketler ve ekipler dijital ikizleri kullanarak fiziksel nesnelerin belirli koşullarda ve belirli stresler altında nasıl performans göstereceğini görebilir. Bunu yapmak, fiziksel prototiplere olan bağımlılıklarını azaltmalarına yardımcı olur, çünkü eskiden testler yapmak ve doğru verileri toplamak için birden fazla gerçek hayat robotu inşa ederlerken, şimdi ikizleri her şeyi onlar için yapabilir. Bu da ekiplere zaman ve para tasarrufu sağlıyor, israfı ve malzeme kullanımını azaltıyor.

Ve dijital ikiz teknolojisinde, fiziksel ve sanal ikizlerin değiş tokuş ettiği veriler verimli bir döngü yaratır – yani, fiziksel nesnenin verileri ekiplerin ikizi optimize etmesine ve ikizin verileri de ekiplerin fiziksel nesneyi optimize etmesine yardımcı olur. Örneğimizi bir montaj hattı robotundan uzaklaştırarak genişletirsek, ekipler dijital ikiz teknolojisini çok çeşitli uygulamalar için kullanabilir.

Bu en temel haliyle dijital ikizdir. Ancak simülasyon, yüksek performanslı hesaplama (HPC), yapay zeka (AI) ve veri analitiğindeki en son gelişmelerle desteklenen her yeni teknoloji gibi, öğrenilecek daha çok şey var.

Dijital İkizin Farklı Formları

Elbette, dijital ikiz her zaman bu kadar basit bir şekilde kullanılsaydı, tanımı ve uygulaması konusunda tökezlenecek çok az şey olurdu. Açıkçası durum böyle değil – genellikle bundan çok uzak. Dijital ikiz teknolojisi, montaj hattı robotlarının basit modellerinin çok ötesine geçer. Aslında ekipler ve kuruluşlar, hangi sektörde olduklarına, ürün yaşam döngüsünün hangi aşamasında olduklarına, neyi modellemeye ve optimize etmeye çalıştıklarına, dijital ikizin kimin için olduğuna ve daha fazlasına bağlı olarak teknolojiyi sayısız şekilde kullanabilir.

Örneğin, dijital ikiz teknolojisi örneğimizde kullanılan gibi basit bir 3D modele atıfta bulunabilirken, kullanıcılar bunu 0D, 1D, 2D ve tamamen etkileşimli fizik tabanlı modelleri kavramsallaştırmak ve oluşturmak için de kullanabilirler. Dahası, bir robotun sanal bir temsilini “dijital ikiz” olarak kabul edebilirken, bu tanımı fiziksel olmayan nesnelere de genişletebiliriz. Aslında, finans kuruluşları da dijital ikiz teknolojisini kullanıyor, ancak araba yapacak veya uzaya uçacak fiziksel ürünleri modellemek yerine, davranışlar, eğilimler ve geçmişler gibi şeyleri modellemeyi amaçlıyorlar. Örneğin, bir banka hileli alışverişlere izin vermediğinden emin olmak istiyorsa, bir bireyin harcama eğilimlerinin ve geçmişinin bir “dijital ikizini” oluşturabilir, böylece makine öğrenimi gerçek hayattaki bireyin ne zaman meşru alışverişler yaptığını ve şüpheli dolandırıcılık vakalarını belirleyebilir. Sosyal medya da şirketlerin daha sonra reklamları ve özellikleri uyarlamak için kullandıkları sanal profiller oluşturarak bir tür dijital ikiz kullanır.

Bu “dijital ikiz” örnekleri, teknoloji hakkında konuştuğumuzda aklımıza gelenler olmayabilir, ancak yine de yaygın kullanımlardır. Bununla birlikte, bazen şirketlerin dijital ikiz ilkelerini ne zaman kullandıklarını ve ne zaman kullanmadıklarını ayırt etmek zor olabilir, çünkü genellikle reklamları ve medyada yer alan haberler nedeniyle bunu ne zaman yaptıkları her zaman net değildir.

Dijital ikizin tanımı basit olsa da başarılı bir dijital ikiz stratejisi uygulamak hiç de kolay değildir. Bunun nedeni, çoğu dijital ikiz teklifinde şirketlerin dijital ikizi tanımlayan döngüsel veri döngüsünü oluşturmak için uzman personel, altyapı (tüm bu verileri bir yerde toplamanız ve depolamanız gerekir!) ve yazılım araçlarından oluşan geniş bir repertuarın uyum içinde çalışmasına ihtiyaç duymasıdır. Bu da zaman, çaba, kaynak ve planlama gerektirir – bu nedenle kuruluşlar dijital ikizi genellikle en büyük, en kazançlı projelerinde doğru şekilde yaptıklarından emin olmak için kullanırlar.

Bunlar, rüzgar türbinleri inşa etmek, uçak motorlarını optimize etmek, denizcilik tasarımlarını düzene sokmak gibi son derece karmaşık ve yüksek getirili projeler olabilir. Bu büyük projeler tüm dikkatleri ve manşetleri üzerlerine çekme eğiliminde olduklarından, daha küçük ölçekli projelerde dijital ikizin iş başında olduğunu tespit etmek zorlaşır. Ancak yakından bakarsanız, dijital ikizin günlük hayatımızı etkileyen ürünleri iyileştirmek için çok çalıştığını görebilirsiniz.

Örneğin, akıllı termostatlar gibi “sıradan” ürünler bile dijital ikiz prensiplerinden yararlanır – sonuçta termostatlar, sensörler ve uygulamalar bir evin veya dairenin farklı odalarındaki iklimin sanal bir temsilini oluşturmak için birlikte çalışır. Bunu yapmak için termostatın evin düzenini anlaması, verileri gerçek zamanlı olarak toplaması ve düzenlemesi ve iklim koşullarını ayarlamak ve daha fazla izlemek için gerçek dünyadaki muadiliyle etkileşime girmesi gerekir. Tüm bunları tek bir şeyi optimize etmek için yapar – kullanıcısının konforunu ve tercihlerini. Yatak odanızı gece boyunca serin tutmak manşetlere çıkmayabilir, ancak bu, dünya çapında milyonlarca insanın her gün önemsediği ve kullandığı bir şeydir. Dijital ikiz teknolojisi işte böyle bir şeydir.

Altair, piyasadaki en kapsamlı ve en modern dijital ikiz teklifini sunuyor. Dijital ikiz döngüsünün her yönünü (simülasyon, veri, makine öğrenimi ve bilgi işlem) ele aldığından, veri veya simülasyonu işlemek için başka yazılım firmalarına gitmeye gerek yoktur. Ayrıca, açık mimarisi, geliştiriciden bağımsız felsefesi, kuruluşların verilerini veya modellerini farklı bir veri veya model altyapısına taşımak zorunda olmadıkları anlamına gelir. Son olarak ve en önemlisi, uzmanlarımız onlarca yıldır dijital ikiz yapıyor ve destek ve öneriler için 7/24 hazırlar.

İletişim formunu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.