Altair MotionSolve 2023 Yeni Özellikler

Altair Mekanik Sistem Simülasyonu Çözümlerinin 2023 versiyonu, MotionView (GUI) ve MotionSolve (Solver) için aşağıdaki yeni özellikleri ve geliştirmeleri içerir:

  • Yeni MotionView kullanıcı arayüzü
  • Bir modeli çözmek için kullanılan arayüz değişiklikleri
  • Paletli araç çözümü güncellemeleri
  • Taşıt Dinamiği Aracı güncellemeleri
  • Makine Bileşeni Kütüphanesi

Yeni MotionView Arayüzü

Tüm özellikler yeni MotionView arayüzüne taşınmıştır ve klasik MotionView kullanımdan kaldırılmıştır ve bu sürümden itibaren artık kurulum içerisinde mevcut değildir. Tüm işlevler, üstteki büyük bir şerit (ribbon) tarafından yönlendirilen yeni arayüze taşınmıştır. Model oluşturma iş akışlarını kılavuz çubukları, mikrodiyaloglar, diyaloglar ve varlık düzenleyicileri tarafından desteklenen şerit simgelerini kullanarak etkinleştirin.

Makine Parçaları Kütüphanesi

Kullanıma sunulan yeni MotionView uzantısı (extension), makine parçalarını oluşturmak ve analiz etmek için tasarlanmıştır. Machinery Tools uzantısı, şanzımanlar, tahrik sistemleri, motorlar ve benzeri mekanizmaları minimum sürede modellemek için kullanılabilecek bir rulman ve dişli kütüphanesi içerir.

Rulman Kütüphanesi aşağıdaki rullman türlerini içermektedir.

  • Açısal Temaslı Bilyalı Rulman
  • Silindirik Makaralı Rulman
  • Derin Yivli Bilyalı Rulman
  • Küresel Makaralı Rulman
  • Konik Makaralı Rulman
  • Muylu Rulman (Aligned, Misaligned)

Dişli Kütüphanesi helisel ve planet dişli setlerini içerir.

Makine Parçaları uzantısı, Altair ONE Marketplace veya CONNECT‘te Altair MotionSolve indirme seçenekleri altında mevcuttur. Uzantıyı MotionView’a eklemek için Extension Manager aracını kullanmanız gerekmektedir.

Çözüm Ayarları

Bir modeli çözmek için kullanılan arayüz geliştirilmiştir.

1-) Her analiz örneği artık simülasyon ayarlarını ayrı ayrı taşır. Örneğin, analiz türü, bitiş zamanı veya entegratör ayarları, her analiz için ayrı olarak Varlık Düzenleyici (Entity Editor) aracılığıyla değiştirilebilir ve saklanabilir.

Analiz ayarları – MotionView 2023

2-) Artık varsayılan bir analiz örneği mevcuttur. Model başka bir kullanıcı tanımlı analiz içermiyorsa, Varlık Düzenleyiciyi kullanarak simülasyon parametrelerini ayarlamak için bu varsayılan analizi kullanın.

3-) Çalıştırma Ayarları iletişim kutusu değiştirildi.

4-) Bir çalışma sırasındaki canlı animasyon artık esnek gövdenin (flexible body) gerçek deformasyonunu göstermektedir.

Palet Yumuşak Zemin Çözümü

Paletli araçlar artık Altair Yumuşak Zemin modeliyle birlikte kullanılabilmektedir. Bu, kil, kuru kum ve regolit gibi sıkıştırılabilir yüzeylerdeki aracın dinamik davranışını simüle etmek için kullanılabilir. Hem lastik hem de palet modelleri aynı yumuşak toprak arazide birlikte simüle edilebilir ve palet ve lastik zemin basıncı nedeniyle toprak sıkışmasının etkisini yakalamanıza olanak tanır.

Ağır killi yumuşak toprak üzerinde paletli araç

Yumuşak zemin simülasyonu için zemin deformasyon hafızası ve çoklu geçiş etkisi desteklenmektedir. Yumuşak zemin yolu, pist ve lastik çözümleri için ortak olan bir .rdf dosyası (yol veri dosyası) olarak tanımlanır.

Varlık Düzenleyicisini Kullanarak Tam Araç Sürüş Senaryoları

Araba ve Küçük Kamyon, Ağır Kamyon ve İki Tekerlekli kütüphanelerinde bulunan tüm araç senaryoları artık Vehicle Tools uzantısı (extension) altındaki Varlık Tarayıcısı aracılığıyla ekleniyor.
Sürüş senaryoları modele dahil edildikten sonra Varlık Düzenleyici kullanılarak düzenlenebilir.

Tam Araç için Kinematik ve Uyumluluk Analizi

Araçların süspansiyon özelliklerini tasarlamak ve doğrulamak için kullanabileceğiniz tam araç modelleri için yeni bir Kinematik ve Uyumluluk senaryosu mevcuttur. Senaryo, gerektiğinde devre dışı bırakılabilen dokuz alt küme analizinden (Sürüş, Yuvarlanma, Yanal ve Boylamsal Kuvvetler, Hizalama Momentleri ve Direksiyon) oluşur.

Senaryo herhangi bir araç konfigürasyonu için çalışmak üzere tasarlanmış olsa da, otomatik rapor bu versiyonda yalnızca iki akslı, dört tekerlekli araçlar için mevcuttur. Bu nedenle, bu olayın iki akslı tam otomobil ve küçük kamyon modelleri için kullanılması önerilir.

Araç Kütüphanelerindeki Otomatik Şanzıman Güç Aktarma Organları

MotionSolve‘nun Otomobil ve Küçük Kamyon Araç Kütüphanesi, içten yanmalı (IC) bir motorla otomatik şanzıman içeren yeni bir güç aktarma modelini içerir. Otomatik şanzıman güç aktarma organı seçeneği, Altair Driver altında Powertrain seçimiyle tam araç modeli oluşturulurken kullanılabilir.
Model, IC motoru, otomatik kavramalı tork konvertörü, şanzıman ve vites kontrolcüsünü içeren 1D FMU bloğu ile temsil edilir.

Altair Drive ve Araç ile otomatik şanzıman güç aktarma sistemi bağlantısı

Yeni UTV ve Paletli ZMA Örnek Modelleri

İki yeni model, Vehicle Tools uzantısı altındaki Örnek Modeller içinde mevcuttur. UTV modeli, arazi simülasyon senaryoları için uygun yeni bir süspansiyon tipi ve parametreler getirir. Paletli ZMA örneği, yeni çift pimli palet bağlantısını palet sisteminde kullanır ve aracın birkaç yumuşak toprak engelini aşmasını simüle eder.

Paletli ZMA modeli
UTV Araç Modeli