DC Motorun Bir Boyutlu (1D) Modellenmesi ve Simülasyonu

DC motorlar yüksek torka sahip olması ve gerilim polaritesiyle dönüş yönünün kolayca değiştirilmesi sebebiyle günlük hayatımızda hemen hemen her elektronik cihazda bulunmaktadır.

Bu örnekte, DC motor sistemi tasarımı bir boyutlu (1D) sistem modelleme yazılımı solidThinking Activate’de bulunan blok kütüphanesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. solidThinking Activate ile birlikte kurulu gelen Modelica tabanlı blok kütüphaneleriyle (elektrik, mekanik, termal ve magnetik ) sistemleri kolayca tasarlayabilirsiniz.

Bu çalışmada iç direnç, iç indüktans ve elektro motor kuvveti (emk) elektriksel olarak; eylemsizlik momenti (atalet momenti), dişliler ve rulman sürtünme kuvveti mekanik olarak modellenmiştir. Tüm bu faktörler Activate içerisinde değiştirilebilmekte ve çeşitlendirilebilmektedir. Çalışmada ivme ölçer, hız ölçer ve ampermetre gibi sensörler kullanılarak sonuçlar grafiklerle değerlendirilmiştir.

solidThinking Activate’de tasarlanan modeller sinyal tabanlı kontrolcülerle yazılım içerisinde farklı koşullar için simüle edilebilmektedir. PID gibi hazır kontrol modelleri bulunan Activate’de transfer fonksiyonları da kolayca tasarlanabilmektedir.

solidThinking Activate yazılımına satın alma ve kiralama seçenekleriyle sahip olabilir, HyperWorks lisansına sahipseniz ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.