Sincap Kafes Çubuğu Kırılma İşlemi ve İndüksiyon Motorundaki Kırık Çubuk Arızaları

Altair uzmanları tarafından hazırlanan bu ücretsiz e-kitapta , ücretsiz  Altair Flux Öğrenci Versiyonu (2018.2.1) kullanılarakBir Sincap Kafes Çubuğu Kırılma İşlemi ve İndüksiyon Motorundaki Kırık Çubuk Arızaları ” modelin oluşturulması, çözümün gerçekleştirilmesi ve sonuçların yorumlanması adım adım anlatılmıştır.

Ücretsiz Altair Flux Öğrenci Versiyonu İNDİR
Ücretsiz Alçak Frekans Elektromanyetik Analiz Kitabı İNDİR

Yaygın olarak kullanılan indüksiyon (asenkron) motorlarda rotor çubuğu kırılma arızaları yaşanabilir. Bu arızaların ana nedenleri imalat hataları, kalkış anında ve motorun aşırı yüklenmesi sonucu oluşan ısıl gerilmeler, rulman hatalarından oluşan mekanik baskı ve motorun anma geriliminde sık çalıştırılmasıdır. Rotor çubuklarından biri kırılırsa kendine yakın olan çubuklarda akım artacağından ekstra termal ve mekanik baskılar oluşur. Rotor bu durumda dönmeye devam ederse kafesin değişik yerlerinde hasarlar meydana gelebilir.

Altair HyperWorks simülasyon paketinde yer alan Altair Flux (2D, 3D) alçak frekans elektromanyetik ve termal analiz yazılımı, indüksiyon motor problemini kullanıcıya pratik olarak çözdürmekte ve sonrasında oluşan akım, akım yoğunluğu ve tork değişimlerini ayrıntılı bir şekilde sunmaktadır. Sincap kafes için gelişmiş elektrik devresi bileşenleri içeren Altair Flux devre çizimini oldukça kolaylaştırmaktadır. Gerektiğinde aynı lisansla Altair Activate yazılımı da kullanılabilmektedir.

Kırık rotor çubuğunda akım azalışı görünürken yakınındaki çubuklarda bu azalmadan dolayı akım artışı gözlemlenmektedir – Altair Flux

Altair uzmanları tarafından hazırlanan bu ücretsiz e-kitapta; ayrıntılı bir kıyaslama için rotor çubuğu arızasından önce sağlıklı bir indüksiyon motoru oluşturulup tork, faz akımları, akım yoğunluğu gibi parametreler incelenmiştir. Çubuk kırılma işlemi için 2 farklı senaryo üzerinde çalışılmıştır. İlk durumda çubuk kırıldığında kesit alanındaki değişiklikten dolayı oluşacak direnç değişimi üzerinde durulmuş ve direnç adım adım arttırılarak değişiklikler gözlenmiştir. Bir diğer durumda ise kırılan çubuğun bölgesinin etkisini ortadan kaldırılarak bu bölge hava olarak belirlenmiştir. Son olarak tüm değişiklikler grafiklere dökülerek ayrıntılı bir şekilde değerlendirme yapılması sağlanmıştır.

Sağlıklı (sağ) ve kırık çubuk içeren (sol) sincap kafesteki akım yoğunluğu değerleri – Altair Flux

Bu kitabın ilk bölümünde öğrenecekleriniz:

– Yeni bir analizin oluşturulması

– Simülasyonu gerçekleştirilebilecek fiziksel uygulama türleri ve bunların nasıl tanımlanacağı

– Mekanizmanın/sistemin geometrisinin nasıl içe aktarılacağı veya yazılım içerisinde oluşturulacağı ve geometriye nasıl mesh atılacağı

– Malzemeleri oluşturma

– Elektrik devresinin uygulama ile birlikte nasıl oluşturulacağı ve çözümün gerçekleştirilmesi

İkinci bölümünde, indüksiyon motor ve kalıcı senkron motorları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca çalışan mekanizmalar ve fenomenler hakkında bilgiler paylaşılmıştır .

Üçüncü bölüm; ideal indüktör motor için Altair Flux 2D analizin adım adım oluşturulması , çözümünü, indüksiyon motor ve çalışan fenomenler ile ilişkili önemli sonuçları içermektedir.

Dördüncü bölüm, “Sincap Kafesli Bir Çubuğun Kırılması ” için analizde ihtiyaç duyulan simülasyonu uygulamayı, projeyi çözümlemeyi, önemli sonuçları ve kırılma etkisini açıklar.

Son bölümse Altair Flux’ta “ Kırık Çubuk “ hatası için iki simülasyon modelini ve sonuçlar arasındaki karşılaştırmaları içerir.