Altair SimSolid Çözüm Ayarları

Bu yazıda tasarım mühendisleri için geliştirilen, geometride sadeleştirme yapmadan yani olduğu gibi analizi gerçekleştirilen ve analiz için mesh atılmasına (sonlu elemanlar) gerek bulunmayan Altair SimSolid çözüm ayarlarının detayları paylaşılacaktır.

Altair SimSolid, en yüksek doğruluğu elde etmek için gerekli olan bölgelerde çözümü otomatik olarak hassaslaştırmak için tescilli bir uyarlanabilir (adaptive) teknoloji kullanmaktadır. Birden fazla çözüm geçişi gerçekleştirilir ve her geçiş için doğruluk ölçütleri oluşturulur ve denklemler gerektiği gibi lokal olarak zenginleştirilir.

Genel varsayılan çözüm ayarları, proje açıldığında (geometri içeri alındığında) otomatik olarak uygulanır. Kullanıcının işlem yapması gerekmez. Varsayılan adaptasyon seviyesi 3 çözüm geçişi gerçekleştirir. Bu genellikle toplam yük yolunu hesaplamak için yeterlidir. Çözümü bu yöntemle gerçekleştirmek başlangıç için doğru bir yöntem olacaktır.

Montajın tamamında doğruluğu arttırmak için, uyarlanabilir çözüm geçişlerinin sayısını artırabilirsiniz. Bu, çözümün iyileştirilmesini artırmak için birincil kontroldür. Bağlantı çevrelerinde tekillik oluşturacağından max. nuber of adaptive solutions sayısının nadiren 6’dan fazla olduğu unutulmamalıdır.

Yerel çözüm ayarları nasıl uygulanır?

Ek olarak, özel çözüm ayarları, bir ve birden fazla parçaya uygulanabilir. Bunu yapmak için , New butonuna basarak parça ve parçaları seçin. Bu seçimi grafik alanından veya proje ağacından gerçekleştirebilirsiniz. Yerel ayarları seçerek Apply butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Özel ayar kontrolleri

Adap to features: Gerilmenin yüksek çıktığı lokal alanlarda daha agresif uyarlanabilir çözüm kullanır. Sadece statik (linear ve nonlinear) analizlerde uygulanır. Modal ve termal analizlerde kullanılmaz.

Adapt to Thin Solids : İnce cidarlı ve kavisli yüzeylere sahip modelleri daha doğru bir temsil için özel fonksiyonlar sağlar. En iyi sonuç için parça bazlı uygulanmalıdır. Metod modal ve termal analizlerde de kullanılmaktadır.

 

Sol taraf normal çözüm, sağ taraf “Adapt to Thin Solids” seçimiyle birlikte gerçekleştirilen çözüm

Refinement Level: Bir grup parça için yerel olarak geliştirme (refinement) seviyesini arttırır. Üç seviye mümkündür – standart, increased ve high.

Çözüm ayarları, bir çözüm adaptasyon stratejisi tanımlar ve seçilen parça grubunun ölçeğinde uygulanır. Global çözüm ayarları, doğruluk gereksinimlerinin tüm parçalarda yaklaşık olarak eşit olduğu varsayılarak, tüm montajda çözüm geliştirme stratejisini tanımlar. Global çözüm ayarları ölçeği tüm montajın büyüklüğüdür. Lokal çözümler ayarı, bir parça veya parça grubundaki çözüm geliştirme stratejisini tanımlar. Ayarların ölçeği, gruptaki parçaların boyutudur. Bu nedenle, tüm montaja veya belirli bir kısma uygulanan aynı çözüm ayarlarının hassasiyet üzerinde farklı etkileri olacaktır. Lokal ayarlar her zaman verilen parçalarda daha agresifdir, çünkü ölçek daha küçüktür. Bu, global-yerel analiz yapma ve uyarlanabilir iyileştirmeyi belirli ilgi alanlarına odaklama yeteneğini kolaylaştırır.

Altair SimSolid eğitim videolarını YouTube kanalımızdan takip edebilir,  süre kısıtlı versiyonu ücretsiz indirebilir, Altair uzmanlarınca hazırlanan ücretsiz e-kitabı indirebilirsiniz.