Ses basınç seviyesi simülasyonu

Fiziksel testler köklü bir uygulama olsa da, sanal test en güncel ve en güvenilir gelişmedir. Altair, akustik problemlere yönelik olarak yapısal tasarım ve optimizasyonda sektör lideri Altair OptiStruct ile birleştirilmiş Squeak and Rattle Director adlı bir simülasyon aracı ve süreci geliştirmiştir. Bu aracı kullanarak herhangi bir ürünün akustik performansını değerlendirebilirsiniz. Bir hoparlörü örnek olarak değerlendirirsek arabadaki veya bir odadaki ses dağılımı simüle edilebilir. Ayrıca, ürün fiziksel olarak üretilmeden önce anormallikler veya gıcırtı vb.rahatsız edici sesler belirlenebilir.

Sonlu eleman analizi (FEA) yaklaşımı kullanılarak, hoparlör sistemi titreşimi yukarıdaki animasyonda gösterildiği gibi yeniden üretilebilir. Yapının geri kalanına indüklenen ve aktarılan titreşim ölçülebilir, teşhis edilebilir ve gerekirse optimize edilebilir.

Altair OptiStruct, ses basınç seviyesi simülasyon sonuçları
Hoparlör ses basınç seviyesi dağılımı

Mühendis, örneğin yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi bir odadaki ses basınç seviyesi (Sound pressure level – SPL) dağılımını görselleştirebilir. Sanal mikrofonlar istenen her yere yerleştirilir ve ses basınç seviyesi frekansa göre grafiklendirilebilir.

Sanal testin bir avantajı da, tasarımın ayrıntılı değerlendirilmesidir. Bir üründe genellikle erişilemeyen konumları, örneğin bir hoparlörün içinde ölçebilme. Veya yeniden üretilmesi neredeyse imkansız olan bir senaryoyu ölçme. Örneğin, bir hoparlörün parçaları arasındaki tıkırdama sesi yalnızca sistem çalışırken ortaya çıkacaktır. Sorun, bir hoparlörün, tespit etmeye, teşhis etmeye ve ortadan kaldırmaya çalıştığınız istenmeyen gürültüye müdahale edecek bir ses yaymasıdır.

Simülasyon kullanılarak, değişken senaryolar için ses basıncı seviyesi ölçülebilir:

Altair OptiStruct ses basınç seviyesi ölçüm eğrileri

Bu basitleştirilmiş simülasyon süreci, mühendislerin hoparlörler veya arabalar gibi çok karmaşık sistemlerde herhangi bir gizli sorunu tanımlamasına olanak tanır. Algılandığında, sorun herhangi bir prototipleme veya fiziksel test yapılmadan önce tasarlanabilir ve çözülebilir, bu da çok yüksek garanti ve düzeltmeye yönelik bakım maliyetlerini azaltır.