Bir traktörün toprakla etkileşiminin Altair Activate – MotionSolve – EDEM ile çoklu fizik simülasyonu

Karmaşık sistemlerin doğru bir simülasyonu için tek bir simülasyon aracının kullanılması genellikle yeterli değildir. Bu yazıda, bir traktöre takılan tırmığın toprakla etkileşiminin davranışını elde etmek için aynı lisansla kullanılan Altair ActivateAltair MotionSolve ve Altair EDEM yazılımlarının ortak kullanılması anlatılacaktır.

Problem üç farklı bölüme ayrılmıştır:

1-) Gerçekçi bir zemin modelinin oluşturulması
2-) Traktör ve ekipmanlarını içeren mekanik sistem simülasyon modelinin oluşturulması.
3-) Aracın çekişi ve direksiyonu için uygun kontrolün oluşturulması

Bir çoklu fizik problemini çözmemiz gerektiği açıkca ortaya çıkıyor. Bu ve diğer çoklu fizik problemlerini Altair simülasyon yazılımlarıyla kolayca çözebiliriz.

Altair EDEM

Altair EDEM, ayrık eleman yöntemi (DEM – discrete element method) yazılımından başlayarak, ölçümlerle doğrulanmış toprak modelleri kütüphanesinden faydalanabiliriz. Gerçekleştirilen analizde tanecikli malzeme simülasyonu için 200.000’den fazla farklı parçacık birbiriyle ve traktörün lastikleri ve ekipmanı ile doğru bir şekilde etkileşime girmiştir.

Traktör tekeri le toprak etkileşiminin simülasyonu - Altair EDEM

Altair MotionSolve

Traktör için mekanik sistem modeli oluşturmaya geçebilirsiniz. CAD modelinizi içeri alabilir ve Altair MotionSolve kullanarak parçaları birbirlerine mafsallarla bağlayarak hareket tanımlamalarını oluşturabilirsiniz.

Bir traktörün mekanik sistem simülasyonu - Altair MotionSolve

Altair Activate

Son olarak, istenilen araç hızına hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaşmak ve bunu sürdürmek için aracın direksiyon simidi için bir çekiş kontrol cihazına ve ayrıca aracın sapmalar nedeniyle düz bir yolda kalmasını sağlamak için bir direksiyon kontrol cihazına ihtiyacımız var. Bunun için çok disiplinli sistem simülasyon yazılımı Altair Activate kullanmamız gerekiyor.

Traktör çekiş kontrol sistemi diyagramı - Altair Activate

Eş zamanlı simülasyon

Şimdi çoklu fizik modelinin tek bir birleştirilmiş simülasyonunu gerçekleştirmek için kullandığımız üç farklı simülasyon aracını birbirine bağlamamız gerekiyor.
Bunun için izleyebileceğimiz 2 yol bulunmakta.

1-) Altair Activate – MotionSolve – EDEM bağlantısı :

İlk yol, Altair Activate ‘i ana çözücü olarak kullanmaktır. Toprak modelinin yanı sıra mekanik sistem modeli, Activate içindeki eş zamanlı simülasyon FMU‘ları (Co-Simulation FMU Functional Mock-up) olarak içe aktarılacaktır.

Traktör çekiş kontrolü çoklu fizik simülasyonu

2-) Altair MotionSolve – Activate – EDEM bağlantısı :

İkinci yol, ana çözücü olarak Altair MotionSolve kullanmaktır. Kontroller için Activate modeli, MotionSolve içerisine model değişimi veya eş zamanlı simülasyon FMU’su (Co-Simulation FMU) olarak aktarılabilir. MotionSolve ayrıca son birleştirilmiş simülasyonu gerçekleştirmek için EDEM ile birlikte simülasyon yapacaktır.

Altair EDEM, MotionSolve eş zamanlı traktör simülasyonu

İki seçenek arasında nasıl seçim yapılır?

Her iki seçenek de geçerlidir ve çok benzer sonuçlar verecektir. Bir seçeneğin diğerine göre tercih edilmesi, simülasyonun ana odak noktasıdır.

Denetleyicileri optimize etmeye çalışırken, aynı ortamdan değişiklik yapıp simülasyonu çalıştırabildiğimiz için Altair Activate‘den çalışmak daha kolaydır.

Simülasyonun ilgisi kontrolörlerde değil de mekanik sistem simülasyonu sonucu ise, Altair MotionSolve kullanmak, bu sonuçları hızlı bir şekilde analiz etmemizi ve sonraki simülasyonları çalıştırmamızı sağlayacaktır.

Sonuç:

Altair, farklı simülasyonlar için özel araçlar sağlar, ancak aynı zamanda karmaşık sistemleri modellemek ve simüle etmek için bu araçları birleştirmek için kolay ve kullanıcı dostu bir yol sağlar.

Yazılımları süre kısıtlamalı olarak denemek için –> İNDİRİN

Yazılımların Öğrenciler için ÜCRETSİZ versiyonlarını–> İNDİRİN