Alüminyum ekstrüzyon presinden çıkan profillerde su verme simülasyonu

Alüminyum profil, ekstrüzyon presinin dışına çıkıp tabla boyunca hareket ederken, profil bir fan veya su banyosu tarafından eşit şekilde soğutulmalıdır. “Su verme” (quench ) sistemleri, soğutma hızının çeşitli şekillerde kontrol edilmesine olanak tanıyarak önemli ölçüde gelişmiştir. Öte yandan, optimum soğutma oranını elde etmek için çoğunlukla manuel deneme yanılma yöntemine güvenilmekte ve bu da bazen su verme sistemlerinin verimsiz kullanılmasına neden olmaktadır. Soğutma çok hızlı olursa, alüminyum profiller artık gerilmelerden kaynaklanan deformasyon nedeniyle bozulabilir; tersine, soğutma çok yavaş olursa, profillerin mukavemeti azalabilir.

Alaşımdan alaşıma değişir ve TTP eğrisi (Time Temperature Property) tarafından belirlenir.

Hedef şudur:

  • Kusur ve tane sınırı yapısında alaşım elementlerinin istenmeyen konsantrasyonunu önlemek için yeterince hızlı su verme ve aynı zamanda,
  • Aşırı bozulma veya çatlamaya yol açabilecek artık gerilmeleri en aza indirmek için gereğinden hızlı su vermemek.

Altair Inspire Extrude Metal, alüminyum ekstrüzyon analizinden sonra soğutma sürecini simüle etme yeteneği ile bu zorlukların üstesinden gelir. Bu özellik, kullanıcının kullanılan su verme sistemine bağlı olarak seçebileceği dört su verme tipi (“Daldırmayla Soğutma”, “Püskürtmeli Soğutma”, “Hava Nozulu Soğutma” ve “Fanlı Soğutma”) sunar.

Ekstrüzyon presi su verme sistemleri

Su verme tipini ayarladıktan sonra, kullanıcı kolayca bir su verme modeli oluşturabilir ve her bir su verme sisteminin boyutlarını/bölgelerini seçerek ve hatları ve nozulları ayarlayarak analizi çalıştırabilir. Profillerin başlangıç sıcaklığı, Altair Inspire Extrude‘te önceki bir ekstrüzyon analizinden elde edilen sıcaklık dağılımı sonuçlarından da alınabilir.

Su verme simülasyon işlem adımı

Sıcaklık dağılımı, yer değiştirme, tanecik büyüklüğü, soğuma oranı gibi analiz sonuçları zaman bağlı olarak görüntülenebilir. Ayrıca, deformasyon analizi seçeneğini seçerek, su verme işleminden sonra bir çarpılma (warpage) analizi yapmak ve çarpılma durumunu kontrol etmek mümkündür.

Ekstrüzyon ve “Su Verme” analizleri bağlantılı gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar bir Su Verme Analizi çalıştırırken, su verme simülasyonundan önceki Ekstrüzyon analizinden profil sıcaklığını ve tane boyutunu analize dahil edebilirler.

Altair Inspire Extrude Metal yazılımını denemek için Altair ONE Marketplace‘den indirebilir, sorularınızı iletmek için iletişim formunu kullanabilirsiniz.