Şirketler İş Akışlarında PCB Doğrulamasına İhtiyaç Duyuyor

Büyüyen bir ekibi etkili bir şekilde yönetmek ancak en iyi uygulamaları ve bir süreç iş akışını geliştirerek yapılabilir. Bir şirketin büyüklüğü arttıkça, farklı projeler üzerinde çalışmak için daha fazla mühendise ihtiyaç duyulur. Güçlü bir iş akışına sahip olmak, gerekli süreç kontrolleri ve incelemeleri olduğunu bilerek yürütmeyi iyileştirmenize olanak tanır. Güçlü bir iş akışı aynı zamanda yeni mühendislerin bir soru için bir konu uzmanına daha az bağımlı hale gelmesini sağlar. Bu, uzmana zor ve kritik konulara odaklanması için daha fazla zaman verir.

PCB kartı
Elektronik cihazları verimli bir şekilde oluşturmak için güçlü bir PCB iş akışı oluşturulmalıdır.

Büyüyen bir şirketin uygulayabileceği ilk şeylerden biri, iş akışlarına bir doğrulama adımı eklemektir. Bir şirketin ilk ürün tasarımı, tasarımlardaki hataların düzeltilmesi nedeniyle birçok revizyon içerecektir. Bu süre aynı zamanda yetkinliği geliştirirken en iyi uygulamaları öğrenmek için de harcanır. Zaman içinde, gelecekteki tasarımlar bir sonraki tasarımı daha verimli hale getirmek için bu bilgiden yararlanır. Gelecekteki tasarımlarda en iyi uygulamaların uygulandığından emin olmak için ekibinizin bir doğrulama adımı var mı?

PCB doğrulama akışı
PCB doğrulama iş akışına bir örnek

Bir tasarım sürecine özel bir doğrulama adımı dahil etmek, önceki revizyonların bilgisini alır ve bunları gözden geçirilecek öğelerden oluşan bir kontrol listesi işlevi gören bir belgeye yerleştirir. PCB’ler için doğrulama, bir PCB serbest bırakılmadan ve ekip liderleri ve/veya üretim öncesi kalite mühendisi tarafından imzalanmadan önce gerçekleştirilir.

PCB’ler için doğrulamayı dahil etmenin bir yolu, kartın üretime geçmeden önce ekip tarafından belirlenen gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını kontrol etmektir. Doğrulamayı dahil etmenin bir başka yolu da, yüksek kaliteli bir ürün sağlamak için tüm PCB’lerin uyması gereken kural tabanlı bir kontrol sistemi oluşturmaktır. Doğrulamanın uygulanması, ilk revizyonları tasarlarken öğrenilen bilgileri aktaracaktır. Her ürün üzerinde farklı mühendisler çalıştığında en iyi uygulamaları takip etmek zordur, çünkü her mühendisin kendi tasarım stili olacaktır. Her mühendis ayrıca işlevsellik veya mekanik kusurlar olarak yeniden ortaya çıkacak hatalar yapabilir. Doğrulamanın eklenmesi, bir PCB’nin yeniden oluşturulma sayısını azaltarak zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur. Bu aynı zamanda paradan da tasarruf sağlar çünkü tamamen monte edilmiş bir PCB kalite kontrollerinden geçemediğinde maliyetli bileşenler hurdaya çıkarılır.

PCB tasarımın sorunlarının tespiti
Doğrulamanın kullanılması, PCB monte edilmeden önce sorunların bulunmasına yardımcı olabilir.

Şirketinizin doğrulama sürecini iyileştirmek için iş akışınıza doğrulama yazılımı uygulamayı deneyin. Doğrulama yazılımı, kuralları belirleme ve tasarım standartları oluşturma sürecini otomatikleştirebilir. Doğrulama yazılımını kullanmak, her bir kuralı elle kontrol etmek zorunda kalmadan her PCB’nin yüzlerce kurala uyup uymadığını kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca, bileşen veya net adına bağlı olarak özel kurallar oluşturarak ürün kullanım durumlarının nüansını da dahil edebilirsiniz. Sonuçlar, ölçülen değere dayalı bir başarılı/başarısız listesi şeklinde olacaktır ve sonuçlar oturumun kapatılması veya tartışılmak üzere kolayca sunulabilir. Doğrulama yazılımı kullanmak ayrıca sadece ilgili alanlara odaklanmanızı da olanak sağlar. Bu, kritik konulara odaklanabilen mühendislik gurusu da dahil olmak üzere mühendisin zamanından tasarruf edilmesini sağlar. PCB’ler için yazılım tabanlı doğrulama, PCB tasarlayan birden fazla mühendisi olan büyük şirketler için giderek daha fazla benimsenmektedir. PCB’ler için üç ana doğrulama alanı vardır:

1-) Design for Electrical (DFE), PCB bağlantılarının doğru olduğunu doğrularken aynı zamanda diğer bileşenlere veya kart kenarlarına olan boşlukları da hesaba katar. Bileşen açıklıkları ve diğer elektriksel kontroller, elektromanyetik uyumluluk (EMC) için tasarım yapmak veya elektrostatik deşarj (ESD) olaylarını önlemek için de yardımcı olabilir.

2-) Design for Manufacturing (DFM), PCB’nin bir PCB üreticisinin sağladığı ekipman ve toleranslara göre üretilebileceğini doğrular. DFM kontrolleri sayesinde teknik temizlik ve diğer sorunlarla ilgili zorluklardan kaçınılabilir.

3-) Design for Assembly (DFA), bir PCB üzerindeki bileşenlerin ve diğer eklemelerin hatasız bir şekilde PCB’ye lehimlenebileceğini veya PCB üzerine yerleştirilebileceğini doğrular.

DFE, DFM ve DFA bir arada tek bir terim olarak anılmaktadır: DFx veya Mükemmellik için Tasarım (Design for Excellence)

Altair, doğrulama sürecini otomatikleştirmeye yardımcı olan Altair PollEx çözümü aracılığıyla PCB’ler için DFx kapsamı sağlar. Bu çözüm, Samsung ve LG Electronics dahil olmak üzere önde gelen küresel elektronik oyuncuları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu araçlar, bir mühendislik ekibinin ilk doğrulama sürecini saatler içinde uygulamasına yardımcı olarak tüm ürünlerin kalitesini artıran bir iş akışı sağlayabilir. Doğrulama süreci, büyüyen şirketin nüanslarına uyum sağlamak için zaman içinde geliştirilebilir. Daha fazla bilgi edinmek için bu kısa eğitim videosunda Pollex’in DFM için nasıl çalıştığını izlemenizi öneririz. Daha fazla bilgi ve diğer eğitim videolarını Altair Community‘de bulabilirsiniz.

Soru ve taleplerinizi iletişim formunu kullanarak bize iletebilirsiniz.