Altair Flux 2022.3 Yeni Özellikler

2D ve 3D alçak frekans elektromanyetik, elektrik ve termal simülasyon yazılımı Altair Flux 2022.3 versiyonunda öne çıkan yeni özellikler.

Altair SimLab ile Elektromanyetik Hesaplamaların Kolaylaşması

Altair® Flux® çözücüsünün Altair SimLab‘a entegrasyonu hızlanıyor ve her yeni versiyonda yeni yetenekler ve kullanımı kolay iş akışları ekleniyor. Kendi elektrik devrenizi tanımlamak ve geçici (transient) elektromanyetik hesaplamalarınıza bağlamak için bir devre oluşturucu artık kullanılabilir durumda. Güzel bir özellik, kurulumu hızlandırmak için bir katalogdan gelen önceden tanımlanmış devreleri de kullanabilmenizdir. 2D çizim (sketcher) ve “motor mesh” olarak adlandırılan özellikteki son geliştirmelerle, elektrik motoru simülasyonlarınız için modelleme ve meshleme görevlerini gerçekten hızlandırabilirsiniz. Harika bir adım da artık geometrik veya fiziksel parametreler kullanarak deney tasarımı (DOE) çalışmaları yapabilmenizdir. Parametrelerle elektromanyetik yanıtların evrimine bakılabilir. Gelişmiş çok parametreli çalışmalar için Altair HyperStudy‘ye model aktarımı mevcuttur. Yeni versiyonla birlikte, aktüatörler, eksenel makineler, sargılı alan makineleri ve senkron relüktans makinelerinin simülasyonuna yönelik eğitim dokümanları da eklenmiştir.

Altair SimLab elektromanyetik
Altair SimLab’de eksiksiz elektromanyetik iş akışı

Güç Elektroniği Tasarımı için Parazitlerin Ayıklanması

Güç dönüştürücüleri, daha fazla güç yoğunluğu arayışı içinde her zaman daha yüksek anahtarlama hızları kullanmaktadır. Bu durum, güç bağlantılarının parazitik elemanları (R,L,C) ile etkileşime girdiğinde büyük bir etkiye sahip olan yüksek frekanslar üretir. Bu parazitler, güç modüllerinin tasarım sürecinin erken aşamalarında dikkate alınmalıdır, böylece test masasında performans veya iletilen elektromanyetik girişim sorunlarını keşfetmekten kaçınılabilir. Altair SimLab şimdi bunları verimli ve doğru bir şekilde değerlendirebilen yeni bir çözücüyü entegre ediyor. S-parametrelerini hesaplayabilir, çizebilir ve sistem simülasyonu için Spice ve Touchstone formatlarında dışa aktarabilir.

parazitik parametre
Parazitik parametrelerin çıkarılması için yeni bir uygulama – Altair SimLab

Motor Sürücülerinin Tam Kapsamlı Simülasyonu

Bir elektrik makinesinin verimliliği ve performansı, doğrudan bağlı olduğu güç dönüştürücüsüne ve kontrolüne bağlıdır. Bu nedenle sistemi bir bütün olarak simüle edebilmek çok önemlidir. En son versiyonda, Altair Activate veya Altair PSIM tarafından doğrudan kullanılabilecek tabloları dışa aktarmaya imkan tanıyan yeni bir makro bulacaksınız ve bu tür simülasyonları gerçekleştirebilirsiniz. Tipik kullanım, PWM’nin motor kayıpları ve motor gürültüsü üzerindeki etkisine bakmak veya sürücünün genel verimlilik haritasını hesaplamak olacaktır.

PMSM genel verimlilik haritası
Altair PSIM’de invertöre bağlı bir PMSM’nin genel verimlilik haritasını elde etmek için kullanılan Altair Flux lookup tabloları

Mekanik Gerilimin Manyetik Performans Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi

Motor laminasyonları genellikle mekanik gerilime neden olan bir üretim süreci kullanılarak oluşturulur. Bu gerilim malzemenin manyetik özelliklerini etkiler ve motorların performansı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Flux’ta bu etkileri dikkate almak için yeni ve kullanımı kolay bir model geliştirilmiştir. Gerilmeye bağlı bir manyetik davranış yasası tanımlanabilir ve manyetik bölgelerin hatları boyunca uygulanabilir. Bu modelde, delme işleminin yerel etkisi, malzemenin iç sınırlarından uzaklaştıkça gerilimin hızlı bir şekilde azaldığı göz önünde bulundurulabilir.

Mekanik gerilime bağlı B(H) özellikleri ve bir motorun EM davranışı üzerindeki etkisi

Serbest Şekil (Free Shape) Optimizasyonu

Serbest şekil (free shape) optimizasyonu ile tasarımınızı optimize etmek için parametreleri tanımlamanıza gerek yoktur, sadece değiştirmesine izin vermek istediğiniz çizgileri seçersiniz. Bu özellik artık standart modda kullanılabilir. Bu özelliğin ilk sürümünden itibaren geliştirmeler yapılmış olup, daha hızlı hesaplamalar ve otomatik olarak yapılandırılmış yeni meshleme işlemi gibi özellikler eklenmiştir. Bu, daha hassas sonuçlara olanak tanır ve optimizasyonda bir adım daha ileri gitmenizi sağlar. Elektrik motorları, aktüatörler veya sensörleri optimize etmek için gerçekten yeni bir yol!

Hafiletme - optimizasyon
Serbest şekil (free shape) optimizasyonu kullanılarak bir saatten kısa sürede %60 ağırlık azaltma

Altair® Flux® 2022.3 Versiyon Notlarına bakarak bu geliştirmeleri daha ayrıntılı olarak keşfedin.

Altair® Flux® yazılımını denemek için, Altair ONE Marketplace‘ten indirebilirsiniz. Soru ve taleplerinizi iletişim formunu kullanarak paylaşabilirsiniz.