Altair MotionSolve Python Arayüzü Uygulaması

Daha önceki yazımızda Altair MotionSolve Python arayüzüne giriş yapmıştık.

Bu yazımızda ise Python arayüzüne ne gibi durumlarda ihtiyaç duyacağımızı ve kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlayacağını örnek bir model üzerinden paylaşmak istiyoruz.

Mekanik sistem modellerinin oluşturulması sırasında kendini tekrarlayan işlem adımları sıkıcı ve zaman alıcı olabilirler. Bu duruma aşağıda yer alan zincir mekanizmasını örnek olarak gösterebiliriz.

Bu tür çok fazla bağlantıya sahip mekanizmaların modellenmesi sırasında tekrarlı işlemlere başvurulması gerekir. Görselde yer alan zincir mekanizmasında bütün hareketli bölgeler için mafsal, nokta, cisim gibi bileşenlerin oluşturulması doğrudan arayüz içerisinde gerçekleştirildiği takdirde zaman kaybına neden olacak, ayrıca belirli bir süre zarfından sonra bu işlemler kullanıcı açısından sıkıcı bir hal alacaktır.

Bu tür süreçlerin hızlandırılmasında Altair MotionSolve Python arayüzü sizlere tam anlamıyla destek sağlamaktadır.

Zincir mekanizmasında gerekli algoritmayı oluşturabilmek için Python komutlarımızı Altair Compose geliştirici ortamında hazırladık. Matris tabanlı yüksek seviye nümerik hesaplama dili ve geliştirme ortamı olan Altair Compose yazılımı bu süreçte kullanıcı dostu arayüzü, farklı yazılım dillerinin (Python, TCL, R) desteğinin sağlanması ve ekstra bir lisans gerektirmeden ( Patentli Altair UNIT lisans sistemi) kullanılabilmesi gibi imkanlarıyla Python komutlarının hazırlanmasında işimizi kolaylaştıracaktır.

Altair Compose Pyhton kod geliştirme arayüzü

Kodu inceleyecek olursak, ilk olarak NumPy, Matplotlib gibi kütüphanelere erişim sağladığımız gibi Mview kütüphanesine

from hw import mview

komutuyla erişim sağlayabilirsiniz.

MotionSolve Python arayüzüne erişim komutu

Temel amacımız nokta, cisim, grafik ve mafsalların oluşturulmasının otomatik olarak sağlaması gerektiği için, bu işlemleri sağlayacak olan API leri farklı fonksiyonlar altında toparlayarak temel tanımlamaları oluşturabilirsiniz.

Altair MotionSolve Pyhton fonksiyonu

Ardından tekrarlı işlemleri gerçekleştirebilmek adına döngüler oluşturarak istenen sayıda bileşenlerin oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Altair MotionSolve Python Döngüsü

Daha sonra hazırlanan Python komut dosyasını Altair MotionView yazılımında çalıştırarak tüm sistemin modellenmesini hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

MotionSolve Python Dosya Çalıştırma

Modelinizi çözdürerek , sistemin başarılı bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Altair MotionSolve zincir modeli

Gerçekleştirilen analiz sonucu sistemin çalışmasını ve tüm işlem adımlarını aşağıda yer alan videoda bulabilirsiniz.


Alternatif yol olarak model üzerinde ki parametreleri MotionView içerisindeki Python penceresini kullanarak interaktif olarak modelleyebilir, ayrıca parametrelerinizi güncelleyebilirsiniz.

Altair MotionView Python Penceresi

Altair uzmanlarınca hazırlanan “Mekanik Sistem Simülasyonlarının Temelleri” e-kitabını ÜCRETSİZ indirin.