Altair FEKO 2021.1 Yeni Özellikler

Yüksek frekans elektromanyetik simülasyon yazılımı Altair FEKO 2021.1 versiyonunda öne çıkan yeni özellikler :

Altair FEKO 2021 versiyonu yeni özellikler yazısını okumak için –>

Far Field Data ile Temsil Edilen Anten Yapıları İçin Çoklu Frekans Desteği

Önceki Altair FEKO versiyonlarından da bilindiği üzere, FEKO içerisinde bir anten modeline ait far field verileri kullanılarak ilgili anten modelinin davranışı temsil edilebilmektedir.

Bu işlem CADFEKO arayüzünde, Construct sekmesinde bulunan Field/current data seçeneği ile gerçekleştirilmektedir.

Impressed source olarak ifade edilen bu tanımlama, büyük anten modelinin RAM ve çözüm süresi açısından yük getirdiği durumlarda tercih edilmektedir.

Altair FEKO 2021.1 versiyonundan önce, bu işlem sadece tek bir frekans için gerçekleştirilebilirken, yeni versiyon ile birlikte bu yöntem çoklu frekans içeren verileri destekleyecek şekilde geliştirilmiştir. Tanımlama sırasında seçilen Use all data blocks seçeneği ile antenin belirli bir frekans bandındaki davranışı temsil edilebilmektedir.

Altair FEKO Çoklu frekans kaynakları ve alıcı antenler
İlk adımda Horn antenin belirli bir frekans bandındaki davranışı, spherical modes verileri kullanılarak export edilmiştir. Daha sonra horn anteni temsil eden bu veriler, parabolic reflector uygulamasında Radiation Pattern hesaplamasında kullanılmıştır.

Anten yerleştirme uygulamaları için yeni bir çözücü.

Yeni versiyon ile birlikte Altair FEKO’ya UTD tabanlı Faceted UTD çözücüsü eklenmiştir. Faceted UTD, yüksek frekanslı anten yerleştirme problemlerinde radiation pattern ve alan hesaplamalarında kullanılabilmektedir. Bu çözücü için kaynak gereksinimleri frekanstan bağımsızdır, ancak çözücü geometriyi doğru bir şekilde temsil edebilmek için mesh sayısına ve hesaplama yapılacak noktalara bağlıdır. Faceted UTD çözüsücü PEC triangle mesh elemanlarını desteklemekte ve Multiple reflections, diffraction and creeping wave effects gibi etkileri hesaba katabilmektedir.

anten yerleştirme için yeni FEKO çözücüsü
Frekanstan bağımsız anten yerleştirme problemleri için FEKO’ya eklenen yeni Faceted UTD çözücüsü

Model ayrıştırma istekleri için GUI desteği

Altair FEKO 2021.1 ile birlikte, CADFEKO arayüzünde bulunan request seçenekleri arasına model decomposition seçeneği eklenmiştir. Bu istek, seçilen yüzeylerdeki akımları “.sol” (solution-coefficient files) uzantılı bir dosyaya aktarmaktadır.

Model ayrıştırma istekleri için GUI desteği
CADFEKO’da Request sekmesine eklenen Model decomposition seçeneği

Kentsel (Urban) ve İç Mekan (Indoor) Yayılım Senaryolarında Yüzeyler İçin Hesaplama Desteği

2021.1 versiyonu ile birlikte artık Altair WinProp içerisinde, kentsel yayılım senaryolarında kullanılan bina yüzeyleri ve iç mekan yayılım senaryolarında kullanılan duvar yüzeyleri boyunca sonuçlar görüntülenebilmektedir. Önceki versiyonlarda sonuçlar kullanıcı tarafından belirlenen düzlemde (surface prediction planes) görüntülenmekteydi.

Winprop kentsel ve iç mekan yayılım analizi
Duvar yüzeyleri boyunca sonuçların görüntülendiği bir iç mekan senaryo örneği (üst şekil) ve bina yüzeyleri boyunca sonuçların görüntülendiği bir kentsel senaryo örneği (alt şekil)

Diğer geliştirmeler ve yenilikler

Altair WinProp malzeme özellikleri tanımlama penceresine “surface roughness” yüzey pürüzlülüğü parametresi eklenmiştir. Makalelerde yer alan ölçüm verilerine dayanarak, her biri için yüzey pürüzlülüğü parametresinin tanımlı olduğu 71 malzeme verisi içeren yeni bir global malzeme kütüphanesi ( global material catalog binary file (.mcb)) oluşturulmuştur.

Altair WinProp‘ta yeni versiyon ile birlikte, pürüzlü yüzeylerdeki saçılmaların hesaplamaları son araştırmalara dayalı olarak geliştirilmiştir.

Altair newFASANT, Altair öğrenci versiyonuna eklenmiştir. Öğrenci versiyonu https://altairuniversity.com/ adresinden ücretsiz indirilebilmektedir.

– Altair newFASANT MoM modülündeki Speed Up özelliği artık birden fazla frekans ve çeşitli kaynak türleri kullanılan modelleri desteklemektedir.

Altair newFASANT GTD modülü için Gain hesaplama ve görüntüleme desteği eklenmiştir.

– CADFEKO artık dielektrik bölgelerde bir çözüm yöntemi olarak dielektrik yüzey empedansı yaklaşımını desteklemektedir. Bir bölgede bu ayarın seçilmesi, o bölgeyi sınırlayan tüm yüzlerde dielektrik yüzey empedansı yaklaşımını aktif hale getirmektedir.

– Hacim bölgelerine tanımlanan FEM çözüm yöntemi için tanımlama pencesine lokal olarak “element order” tanımlama seçeneği eklenmiştir.

– WinProp yazılımına FMCW (frequency-modulated continuous wave ) radar sinyal işleme desteği eklenmiştir.

FEKO Launcher içerisindeki WinProp grubundan CoMan ve OptMan bileşenleri kaldırıldı. Bu bileşenlere hala kurulum dosyalarından erişilebilmektedir. Ayrıca Altair WRAP bileşenleri artık FEKO launcher üzerinde yer almaktadır.

Altair WRAP yazılımının FEKO launcher üzerinden doğrudan başlatılabilmesi için Altair WRAP kurulum dosyalarının FEKO kurulum dosyaları üzerine kurulmalıdır.

Altair 2021 lisans sahipleri yazılım kurulum dosyalarını ALTAIR CONNECT adresinden indirebilirler.