Arduino ile PWM Kullanarak LED Parlaklığın Ayarlanması

Arduino, üzerinde mikrodenetleyici bulunan ve birçok projede kullanılan bir devre kartıdır. Bir mikrodenetleyici, temelde tek bir yazılım programını birçok kez çalıştırabilen küçük bir bilgisayar olan entegre bir devredir. Bir yazılım programı, bir arac kullanarak yazılmalı ve daha sonra belirli bir görevi gerçekleştirmek için mikro denetleyiciye indirilmelidir. Bir yazılım programı veya kodu yazmak bazı insanlar için kolay, diğerleri için de zordur.

Arduino’yu kod yazmadan kullanmanın ve herhangi bir görevi gerçekleştirmenin bir yolu var mıdır? Evet, Altair Embed yazılımı, elle kodlama gerekmeyen bir platformdur.

Bu çalışmada anlatılan işlemleri  ÜCRETSİZ Altair Embed Basic  versiyonunu indirerek gerçekleştirebilirsiniz.

Altair Embed ile, projenizin gerekliliklerini modeller biçiminde hızla geliştirebilirsiniz. Modeller, blokları çalışma alanına kaydırarak ve bunları fare ile birlikte birbirine bağlayarak yapılır. Altair Embed, bir USB kablosuyla Arduino kartı ile iletişim kurar. Altair Embed’in temel özelliği, kontrol diyagramlarını otomatik olarak hedef donanıma indirilmeye hazır olan C koduna dönüştürmesidir. Embed’ün kod oluşturucusu, el ile kodlamaya gerek kalmadan hedef donanımdaki yeni algoritmaları kolayca denemenizi sağlar. Üretilen C kodu, bellek gereksinimleri ve çalışma zamanı açısından etkinliği ile tanınmaktadır.

Altair Embed‘in Arduino ile birlikte Yetenekleri ;

– Diyagramdan koda ( el kodlaması gerekmez)
– Uno, Mega 2560, Leonardo gibi farklı Arduino kartlarını desteklemektedir.
– Arduino kartından analog ve dijital veri değeri alır.
– Farklı frekansta ADC (Analog-Dijital Dönüştürücü) desteği
– Herhangi bir ATmega pinini dijital I/O olarak yapılandırma.
– Harici blok kullanarak herhangi bir kütüphane fonksiyonunu veya kullanıcı tanımlı fonksiyonu çağırabilirsiniz.
– Farklı yapılandırma seçenekleriyle I2C, SPI, UART gibi çevre birim desteği
– Dijital ve PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) sinyalleri ile diğer cihazları kontrol etme imkanı (bir LED’in karartılması, dc motor / servo / step motor hızı gibi).
– Analog giriş, GPIO girişi, GPIO çıkışı, PWM için simülasyon bloğu.

Altair Embed, Arduino ile nasıl etkileşime girer?

Altair Embed yazılımı, blok diyagram modellerinden otomatik olarak kod üreterek ve Arduino gibi popüler denetleyici donanımlarına aktararak gömülü sistemler geliştirmek için geliştirilmiş bir araçtır. Altair Embed’in Arduino ile nasıl etkileşime girdiğini ve bir LED’in parlaklığının ayarlanmasında PWM’nin nasıl kullanıldığını bir örnek üzerinden inceleyelim.

Darbe Genişlik Modülasyonu veya PWM, analog bileşenleri dijital sinyallerle kontrol etmenizi sağlayacak bir yoldur. PWM, temel olarak çeşitli elektronik cihazlara sağlanan gücü kontrol etmek için kullanılır.

PWM sinyalinin iki ana özelliği;

– Görev döngüsü veya modülasyon
– Frekans

Görev döngüsü

Görev döngüsü, sinyalin toplam süre boyunca “açık” durumda olduğu ve yüzde olarak hesaplandığı süredir.

Darbe genişliği, “açık” bir darbedeki başlangıç ve bitiş zamanı arasındaki farktır. Darbe genişliği arttıkça, çıkış voltajı artar ve tersi de geçerlidir.

Frekans

Frekans saniye başına devir sayısıdır ve Hertz cinsinden ölçülür (örneğin 100hz, saniye başına 100 devir olur).

Bu örnek çalışmada LED parlaklığının ayarlanması görev döngüsüne ve frekansa bağlıdır.Bir mikrodenetleyici, güç kaynağını açıp kapatarak belli bir frekansta ve belirli genişlikte bir darbe gönderir. Güç kaynağı açıldığında, LED üzerinden bir akım gönderir ve voltaj yüksektir ve kapalıyken hiçbir akım gönderilmez ve voltaj 0 v olur.

Çalışma İçin Gereksinimler:

Altair Embed yazılımı ( ÜCRETSİZ İNDİRİN )
– Arduino UNO
– LED
– Direnç (220 ohm)
– Bağlantı telleri

Tüm işlem adımları içeren videoyu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

https://learn.solidthinking.com/embed-videos/arduino-series/dimming-an-led-with-arduino/