Makine Öğrenimi ile CAE Verilerinden Simülasyon Eğrilerinin Tahmin Edilmesi

Tasarım mühendisleri performansı değerlendirmek için genellikle simülasyon çıktı verilerinin eğrilerine bakarlar. Eğrileri tahmin etme yeteneği, daha hızlı ürün tasarımı sağlar.

Altair, günlük mühendislik yazılımlarına entegre edilmiş kullanımı kolay araçlar sağlayarak mühendislikte hesaplamalı bilimin sınırlarını genişletmek için ileriye dönük bir vizyona sahiptir. Sentetik simülasyon verilerinden makine öğrenimi modellerinin eğitilmesi, tasarım döngülerini kısaltarak ve nihayetinde bir ürünü pazara sunmak için gereken süreyi azaltarak ürün tasarımını dönüştürmeye ve verimliliği artırmaya devam edecektir. Kavramsal olarak Altair’in hedefi aşağıdaki şemada özetlenmiştir.

Veri biliminin simülasyon verilerine uygulanması yeni değildir, ancak son yıllarda benzeri görülmemiş bir ilgi görmüştür. Bilgisayar deneylerinin tasarımı ve analizi, kökleri deney tasarımı (DOE) ve yanıt yüzeyi modellemesine dayanan başlı başına bir alt konudur. Sonuçta yanıt yüzeyleri, tasarım değişkenlerinden skaler çıktıları tahmin etmek için kullanılan başka bir tahmin modelidir; çoğu zaman basitçe sıradan bir en küçük kareler regresyonudur. Birkaç yıl önce Altair, tüm yapıdaki davranışı görselleştirmek için Design Explorer‘da alan tahminleri sunmuştu. Peki ya bulmacanın son parçası? Eğrileri tahmin etmek de önemlidir. Birçok durumda mühendisler, örneğin bir araba çarpışmasındaki kuvvetler veya yatan bir koltuk mekanizmasının direnci gibi, önerilen bir tasarımın değerini değerlendirmek için eğrileri yorumlarlar. Altair HyperStudy yakın zamanda birçok mühendislik uygulamasında faydalı olacak vektörleri tahmin etme teknolojisini piyasaya sundu.

Aşağıdaki videoda yan darbeye maruz kalan otomotiv b sütunu simülasyon sonucu gösterilmektedir.

Parametrik değerler değiştirilerek çoklu simülasyon sonuçları oluşturulur ve toplanır. Bir makine öğrenimi modelini eğittikten sonra, bir mühendis deformasyon miktarını veya darbe kuvvetini tahmin edebilir. Aşağıdaki video, daha iyi ve daha hızlı tahminler yapılmasına yardımcı olan tasarım değişiklikleri hakkında gerçek zamanlı geri bildirimi göstermektedir.

Elbette bu basit örnek, Altair’in eğri tahminleri yolculuğunun sadece başlangıcıdır.
Altair’in hedefi, her zaman güçlü ve kullanımı kolay uygulamalara odaklanarak, sürekli gelişen sayısal yöntemlerle desteklenen daha gelişmiş kullanım durumlarına doğru genişlemektir.

Denemek için Altair HyperStudy yazılımını Altair ONE Marketplace‘den indirebilir, sorularınızı iletişim formunu kullanarak iletebilirsiniz.