PCB Tasarım Hatalarından Nasıl Kaçınabilirsiniz ?

Baskılı devre kartı (PCB) tasarlamanın pahalı bir süreç olduğu bilinmektedir. Her şeyi ilk seferinde doğru yapmak zaman, emek ve para gerektirir, bu da hatalar gerçekleşmeden önce tespit edilmezse gerçekten hızlı bir şekilde birikebileceği anlamına gelir!

PCB tasarımcısı olarak tasarımınızı tamamlamak için uymanız gereken çok sayıda temel kural vardır. Bunu iyi yapmak için daha da fazla çalışmak gerekir.

Deneyim seviyeniz ne olursa olsun, zayıf PCB tasarımının tehlikelerine aşina olmanız önemlidir. Bu tehlikelerden kaçınmak size çok fazla zaman, para kazandırabilir.

Kötü PCB Tasarımının Tehlikeleri

Üretim için tasarım (design for manufacturing (DFM)), sinyal bütünlüğü, elektromanyetik sistemler gibi konularda doğru yerleşim düzenine ulaşmanın önünde birçok engel vardır.

Uyumluluk (EMC), yüksek hızlı dijital tasarım ve diğer birçok faktör.

Üretim için Kötü Tasarımın Etkileri

DFM, bir ürünü kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde üretilebilecek şekilde tasarlama sürecidir. Hammaddeden montaja ve paketlemeye kadar üretim sürecinin tüm yönlerini dikkate alır.

Zayıf DFM, üretim maliyetlerinin artmasına, daha uzun teslim sürelerine ve daha düşük kaliteli ürünlere yol açabilir. Her PCB’nin üretilmesi gerektiği düşünüldüğünde, üretim için iyi tasarım uygulamaları kullanma kuralının istisnası yoktur.

Aşağıdaki video her PCB tasarımı için kontrol etmeniz gereken beş noktayı vurgulamaktadır. Video ile birlikte takip etmek için Altair PollEx yazılımının süre kısıtlamalı versiyonunu indirebilirsiniz.

Altair Pollex for Altium, Altium kullanıcıları için ücretsiz bir versiyondur. ÜCRETSİZ İndirin

Üretim Tasarımı

Mühendisler, kartlarında hata olacağından korktuklarından bahsederler. Bir PCB ürünü mekanik bir cihazdır. Pahalı bir karta, ya da yapımı sonsuza kadar süren bir karta, ya da düzgün bir şekilde test edilemeyen bir karta kim para öder?

Üretim için tasarım yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • İmalat için Tasarım | Design for Fabrication (DFF)
  • Montaj için Tasarım | Design for Assembly (DFA)
  • Test için Tasarım | Design for Testing (DFT)
  • Elektrik için Tasarım | Design for Electrical (DFE)
  • Maliyet için Tasarım | Design for Cost (DFC)

Son olarak, PCB’mizin elektrik tasarımının amacına uygun olması için günün sonunda netlist ile birlikte elektriksel performans kontrolleri zorunludur. Mükemmel PCB düzeninin bile yanlış bir şematik tasarımı düzeltemeyeceğini bilinmektedir.

Sinyal Bütünlüğü için Kötü Tasarımın Etkileri

Sinyal bütünlüğü, elektronik sinyallerin bir devreden geçerken nasıl davrandığının incelenmesidir. Çapraz karışma, gürültü, empedans uyumsuzlukları ve sinyalin kalitesini düşürebilecek diğer faktörlerin etkilerini içerir.

Zayıf sinyal bütünlüğü veri kaybına, hatalara ve diğer sorunlara yol açabilir. Özellikle endüstride standart hale gelen yüksek hızlı dijital tasarımlarda önemlidir.

Sinyal bütünlüğü sorunları eski tasarımlar için bile giderek daha büyük bir sorun haline geliyor, çünkü cihazlarımız daha da hızlanıyor. Aşağıdaki video herhangi bir PCB’yi, özellikle de yüksek hızlı kartları tasarlarken her zaman aramak isteyeceğiniz şeyleri vurgulamaktadır.

Videoyu takip etmek için Altair PollEx yazılımının süre kısıtlamalı versiyonunu indirebilir ve araçtaki bu tasarım kontrollerini deneyebilirsiniz.

Altair Pollex for Altium, Altium kullanıcıları için ücretsiz bir versiyondur. ÜCRETSİZ İndirin

Sinyal Bütünlüğü

Yüksek verim ve mekanik güvenilirlik için bir kart tasarlasanız bile, yine de çalışmayabilir. Neden mi? Elektromanyetik girişim ve Sinyal Bütünlüğü

  • Her şey iletilen sinyallerin alındığından emin olmakla ilgilidir.
  • Bu, sinyal yayılımına ve PCB malzemesine bağlıdır.
  • Ve PCB’yi nasıl yönlendirdiğimiz, empedans sürekliliğini veya süreksizliğini ve dolayısıyla sinyallerimizin nasıl davrandığını etkiler.
  • Katman yığını ve kullandığınız stratejiler EMI ile karşılaştığınız sorunları çözmenize yardımcı olur.
  • EMI aslında doğrudan SI sorunlarından kaynaklanır ve bunlarla ilişkilidir.