Elektrik motoru ve tahrik sistemleri için sistem modelleme – ElectricDrive

Altair Activate için ElectricDrive Uzantısı (extension), aşağıda gösterildiği gibi alan odaklı kontrole (FOC) dayalı üç fazlı sabit mıknatıslı senkron motor (PMSM) başta olmak üzere elektrik motoru (e-motor) ve tahrik sistemleri için sistem modelleri oluşturmaya yardımcı olan blok kütüphaneleri, komut betikleri/makrolar ve örnek modellerden oluşan bir kütüphanedir:

Sabit Mıknatıslı Senkron Makinenin Vektör Kontrolü – Altair Activate ElectricDrive

Giriş

ElectricDrive Uzantısı, Altair Flux (elektromanyetik) ve Altair FluxMotor çözümlerinden e-motor modellerine dayalı sistem modellerini kolayca oluşturmak için blok kütüphanelerini ve iş akışlarını destekler.

ElectricDrive Uzantısı, analizin ihtiyaçlarına ve/veya mevcut verilere bağlı olarak doğru modeli seçmek için farklı seviyelerde aslına uygun sürücü ve e-motoru destekler. Örneğin, elektrik motoru (e-motor) doğrusal veya doğrusal olmayan elektrik devresi denklemleri ve look-up tabloları kullanılarak mekanik tork veya sonlu elemanlar elektromanyetik çözümü Altair Flux ile birlikte simülasyon ile modellenebilir.

Yukarıdaki örnekte, modelin ana girdileri istenen motor hızı ve tork yüküdür, dolayısıyla sürücü sistemi bir dizi alt bileşende elektrik motoruna gerekli voltaj girişini hesaplayarak e-motorda istenen hız ve torku elde etmeye çalışır. İstenen hız ve tork, kontrol tasarımına ve sistemin fiziksel sınırlamalarına (örn. inverter stratejisi, gerilim kaynağı, vb.) bağlı olarak elde edilebilir veya elde edilemeyebilir.

Ayrıca, Altair Activate ElectricDrive uzantısı, e-motor ve sürücü bileşeni verilerini doldurmak için diğer Altair çözümlerinden yararlanabilir ve Altair Activate ve Altair Compose‘da desteklenen OML ( Open Matrix Language) ile komut dosyası oluşturma yoluyla bu giriş verilerinin otomasyonunu destekleyebilir. Özellikle bu model, ayrıntılı e-motor tasarımı için Altair Flux (elektromanyetik) ve Altair FluxMotor çözümlerinden e-motor verilerini referans alır.

Gerekli Yazılımlar

Bu örnek, Altair FluxMotor, Altair Flux tamamlayıcı araçlarından oluşturulan bazı bağımlı verilerle 1D simülasyon ortamı Altair Activate‘e dayanmaktadır. Altair Activate, örneği çalıştırmak için gerekli olan tek yazılımdır. Diğerleri yalnızca kendi e-motor tasarımınız için yeni veriler oluşturuyorsanız ve/veya Altair Flux ile ortak simülasyon gerçekleştiriyorsanız gereklidir.

Uzantıyı, Altair Activate 2022.1 veya daha yeni bir versiyonda kullanabilirsiniz. Uzantıyı, hesabınızla erişilebilen Altair ONE Marketplace‘den indirebilirsiniz.

Ek olarak, Modelica kütüphaneleri kullanılıyorsa, bir C derleyicisi gereklidir. Altair Activate, Windows’ta kullanılabilen bir TCC derleyicisi ile birlikte gelir; ancak Microsoft Visual Studio Compiler önerilir. Derleyici kurulumu için Altair Activate Help dokümanını inceleyebilirsiniz. (Getting Started → System Requirements → Supported Compilers on Windows Platforms)

Uzantının Yüklenmesi

ElectricDrive uzantısını yüklemek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  1. ElectricDrive uzantısını Altair ONE‘dan kayıtlı bir hesapla indirin.
  2. ZIP uzantılı dosyayı bilgisayarınıza kopyalayın ve istediğiniz konuma açın.
  3. Altair Activate’i açın ve File → Extension Manager‘ni seçin.
  1. Bu iletişim kutusunun sağ üst köşesindeki Add Extension butonuna tıklayın.
  2. Bilgisarınıza kaydettiğiniz ElectricDrive klasörüne girin ve Select Folder‘a tıklayın.

ElectricDrive uzantısı artık iletişim kutusunda aşağıdaki gibi görünmelidir:

6. Uzantıyı yüklemek için ElectricDrive kutusunun sağ alt köşesindeki butona tıklayınız. Buton maviye dönecektir.

7. Palet Browser içerisinde ElectricDrive blok kütüphanesi gözükecektir.

Altair Activate ve ElectricDrive uzantısını Altair ONE Marketplace‘den indirerek deneyebilir ve sorularınızı iletişim formunu kullanarak paylaşabilirsiniz.